Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η Ελλάδα φαίνεται ότι βγαίνει από την κρίση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η Ελλάδα φαίνεται ότι βγαίνει από την κρίση

16:07 | 6/11/17

Ανησυχία για την πορεία των εσόδων και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Ικανοποίηση για τη «ραγδαία υποχώρηση της ανεργίας» και την προσέγγιση με ΗΠΑ

Στη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να βγαίνει επιτέλους από την κρίση προχώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή του Δημήτρη Λιαργκόβα, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα για την πορεία των εσόδων αλλά και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης βελτιώθηκαν. Η Ελλάδα φαίνεται ότι βγαίνει από την κρίση» αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2017) του Γραφείου επισημαίνοντας ότι το 2017 αναμένεται ανάπτυξη 1,8% και το επόμενο έτος 2,4%. Το γραφείο του κ. Λιαργκόβα χαρακτηρίζει, μάλιστα, «γενικά θετική» την μακρο-εικόνα της οικονομίας επισημαίνοντας ότι η «έστω ασθενής» ανάκαμψη οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο του ελληνικού τουρισμού και εν μέρει στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολογησης. Υπογραμμίζεται, επίσης ότι στον μεταποιητικό τομέα παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο η εντονότερη άνοδος της παραγωγήςαπό τον Ιούνιο του 2008 ενώ σε άνοδο βρίσκεται και ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, ενώ και το ισοζύγιο των επιχειρήσεων κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 είναι θετικό. Το Γραφείο τονίζει επίσης ότι στην κατ’ αρχάς θετική όψη των πραγμάτων ανήκει και η διαγραφόμενη μείωση της ανεργίας. «Η ανεργία υποχωρεί φέτος ραγδαία και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, ηκυβέρνηση εκτιμά ότι θα προσεγγίσει το 20%, για την ακρίβεια θα διαμορφωθεί στο 20,2% και 19% το 2018 έναντι 26,5% το 2014 και 27,5% το 2013. Η έκθεση επισημαίνει, όμως, το υψηλό ποσοστό των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης με μέσες αποδοχές 394 ευρώ αλλά και την συγκέντρωση σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκφράζει όμως και έντονη ανησυχία για την πορεία των φορολογικών εσόδων τονίζοντας ότι οι βραχυχρόνιες εξελίξεις είναι μεν ενθαρρυντικές αλλά η μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική «παραμένει αμφίβολη» όσο δεν αλλάζουν οι βασικές δομές και θεσμοί της χώρας. Προειδοποιεί επίσης για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών υπογραμμίζοντας ότι αυτή δημιουργεί «εύλογες αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών».

Ακόμη η έκθεση ξεκαθαρίζει, ότι η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς. «Ακόμα και μια «καθαρή» έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση. Επίσης, η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η τριμηνιαία έκθεση επισημαίνει παράλληλα με θετικό πνεύμα τόσο την εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς όσο και την προσέγγιση με τις ΗΠΑ την οποία χαρακτηρίζει σημαντική τόσο για λόγους οικονομίας όσο και για λόγους ασφάλειας. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 δεν θα επηρεάσει άμεσα τη δημόσια οικονομία, αλλά δημιουργεί νέες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.

Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση κόκκινων δανείων

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή του Παναγιώτη Λιαργκόβα κατέθεσε επίσης συστάσεις προς την κυβέρνηση καλώντας την να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τις προσπάθειες για ρύθμιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη προτείνει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης των κρατικών δαπανών, να ενταθούν οι προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και να συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών