09:54 | 18/11/17
Τα συμπεράσματα και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς με νικητή την Φώφη Γεννηματά ή τον Νίκο Ανδρουλάκη
Η ώρα της κρίσης για την Κεντροαριστερά έφτασε, αφού το βράδυ της Κυριακής η παράταξη θα έχει νέο ηγέτη, που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την επομένη μέρα, έχοντας την πλήρη νομιμοποίηση της λαϊκής βάσης. Άλλωστε, ο πρώτος κιόλας γύρος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι το αύριο του χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία θα έχει τα χαρακτηριστικά του νικητή.Αν προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το πρώτο μήνυμα, θα καταλάβουμε ότι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν είναι αυτό ονομάζουμε «πασόκοι ορθόδοξοι». Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και έδωσαν τον πρώτο λόγο -με διαφορά μάλιστα- στην Φώφη Γεννηματά, κινούνται τα τελευταία χρόνια σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα.
Και αυτή η επιτυχία της προσέλκυσης τους, την πιστώνεται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική παρακαταθήκη της επόμενης ημέρας. Ότι η Φώφη Γεννηματά -με τις όποιες αδυναμίες μπορεί κανείς εντοπίσει- με τις κινήσεις της κατάφερε να συσπειρώσει χιλιάδες κόσμο. Αυτό γίνεται ευκόλως αντιληπτό, αν συγκρίνουμε τα νούμερα. Τον Απρίλιο του 2015, ολόκληρη η διαδικασία για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, δεν συγκέντρωσε περισσότερους από 50.000 ψηφοφόρους. Σε αυτή την αναμέτρηση η Φ.Γεννηματά, μόνη της, κέρδισε παραπάνω από 90.000 σταυρούς. Άλλωστε, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης, δεν συγκέντρωσαν μαζί πάνω από 45.000, γεγονός που δείχνει ότι δεν οδήγησαν εκείνοι τον κόσμο στις κάλπες.
Η παραπάνω σύγκριση είναι ο οδηγός για το αύριο. Οι επιλογές της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κρίθηκαν απολύτως επιτυχείς από τους προοδευτικούς πολίτες, που κατά πάσα πιθανότητα είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα το 2015. Επομένως, η επόμενη μέρα με την Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι του νέου φορέα, σημαίνει και ενότητα του χώρου και επαναπατρισμός χαμένων ψηφοφόρων, στοιχεία που μπορούν να επαναφέρουν την Κεντροαριστερά σε θέση πολιτικής ισχύος.
Με βάση την παραπάνω εξίσωση, ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται και η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο. Σε περίπτωση που ο νεαρός ευρωβουλευτής καταφέρει να καλύψει την διαφορά των 17 μονάδων, τότε θα σημαίνει πως ο χώρος θα αλλάξει οριστικά γενιά, κάτι που ο Ν.Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί ως προμετωπίδα του προεκλογικού του αγώνα. Η ηγεσία θα περάσει στη φουρνιά των 40αρηδων που γαλουχήθηκαν πολιτικά με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Τα ερωτήματα που θα τεθούν επί τάπητος σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι αντιστρόφως ανάποδα με τα συμπεράσματα που βγάζουν οι αναλυτές σε περίπτωση νίκης της Φ.Γεννηματά. Θα καταφέρει ο νέος αρχηγός να αποτελέσει σύμβολο ενότητας του χώρου; Θα καταφέρει να φέρει πίσω τους «χαμένους» ψηφοφόρους; Θα καταφέρει να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες μια πιθανής συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διατηρήσει την παράταξη στις ράγες τις αντιπολίτευσης; Θα οδηγήσει άμεσα στη δημιουργία νέου κόμματος, διαλύοντας το ΠΑΣΟΚ; Πως θα αντιδράσουν οι οπαδοί και τα μέλη του σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει η παράταξη την επόμενη μέρα Νίκος Ανδρουλάκης, σε περίπτωση που κληθεί να σηκώσει το βάρος της ηγεσίας του νέου φορέα.
Αντώνης Γκιόκας
Σχετικές ετικέτες:εκλογές ΚεντροαριστεράςΚεντροαριστεράΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων