02:06 | 12/11/17
Αναλυτικά όλες οι αλλαγές
Οι σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίσσονται στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, τα απλήρωτα κοινόχρηστα και οι... γκρίνιες αποτελούν τα δεδομένα της καθημερινότητας για όσους ασχολούνται με τη ρύθμιση της αναγκαστικής κοινής συμβίωσης των ενοίκων.
Τα δε τελευταία χρόνια οι εντάσεις αυτές και βεβαίως τα ευτράπελα έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ένοικοι δεν πληρώνουν κοινόχρηστα, άλλοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου και βεβαίως μια μεγάλη μερίδα πολιτών μένουν στο κρύο και τουρτουρίζουν, αφού οι κεντρικές θερμάνσεις παραμένουν ανενεργές.
Σήμερα, λοιπόν το πετρέλαιο πωλείται στην Αττική στα 0,95 ευρώ ανά λίτρο και βέβαια όταν οι ένοικοι δεν καταλήγουν σε κάποια πλειοψηφική απόφαση, η θέρμανση απλώς δεν ανάβει και «φουντώνουν» τα τζάκια.
Βεβαίως η κατάσταση αυτή προϋπήρχε των τελευταίων ετών, ωστόσο πλέον έχει γιγαντωθεί...
Μάλιστα μέχρι πρόσφατα ακόμη και η αυτονόμηση ενός διαμερίσματος έμοιαζε με Γολγοθά. Ο ιδιοκτήτης έπρεπε να περάσει από τη «βάσανο» της γενικής συνέλευσης με άγνωστα αποτελέσματα και βεβαίως με σκηνές απείρου κάλλους...
Ποιοι είναι αυτοί που ήθελαν να περάσουν στην αυτονόμηση; Συνήθως οικογένειες που πρέπει να ζεστάνουν τα παιδιά τους πηγαίνοντας κόντρα στους υπόλοιπους που δεν θέλουν να πληρώνουν πετρέλαιο, αλλά πολλές φορές και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που θέλουν να δώσουν αξία στα διαμερίσματά τους και να τα νοικιάσουν πιο εύκολα.
Κοιτάζοντας κανείς τα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα της Remax θα διαπιστώσει ότι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρηση του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανσης και συντήρησης) και την ασφάλεια είναι:
- η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο),
- η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και
- η θέση σε ψηλό όροφο
Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι:
- η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει,
- η θέση στάθμευσης και
- η θέα
Τι άλλαξε για την αυτόνομη θέρμανση
Πλέον έχει μπει σε εφαρμογή μια μεγάλη παρέμβαση που επιχειρεί να θέσει τέρμα στον «πόλεμο» μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας για τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης.
Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικίες και παρέχεται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να αυτονομηθεί από το σύστημα.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να αποφασίσουν κατά πλειοψηφία (50% συν ένα), ακόμη και αν ορίζει διαφορετικά ο κανονισμός της πολυκατοικίας, να αλλάξουν το υπάρχον σύστημα κεντρικής θέρμανσης και να το αντικαταστήσουν με νέο που θα βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Προβλέπεται η σύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου, συστήματα τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας, αλλά και η τοποθέτηση άλλων μέσων, όπως οι αντλίες θερμότητας.
Με την ίδια πλειοψηφία, ακόμη και αν υπάρχει άλλη πρόβλεψη στον κανονισμό, παρέχεται το δικαίωμα και σε έναν ιδιοκτήτη να αυτονομήσει το διαμέρισμά του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης μιας πολυκατοικίας.
Αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή του αιτήματος.
Αν δεν πραγματοποιηθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ή αν το αίτημά του λάβει αρνητική απόφαση, έχει το δικαίωμα να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση.
Έτσι φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης είναι ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών που προβλέπει το σχέδιο νόμου για χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.
Μία από τις κύριες διατάξεις ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αποκοπούν από τον κεντρικό καυστήρα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στα κοινόχρηστα μόνο ως προς τις δαπάνες για την προληπτική συντήρησή του ή σε έκτακτα έξοδα και όχι στις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου. Η αλλαγή αυτή αφορά και όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτόνομη θέρμανση, ωστόσο δεν θα πληρώνουν τις συγκεκριμένες δαπάνες από τούδε και στο εξής.
Αναλυτικά τα βήματα για την αυτόνομη θέρμανση
Πιο συγκεκριμένα, κάθε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, μπορεί να ζητήσει εγγράφως από τον διαχειριστή τη σύγκληση συνέλευσης με θέμα τη λήψη απόφασης για την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Σημειώνεται ότι το ίδιο μπορεί να πράξει και αν θέλει να εισηγηθεί την αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης.
Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής δεν συγκαλέσει συνέλευση εντός 30 ημερών, ο ιδιοκτήτης τη συγκαλεί αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου, καθορίζοντας τόπο συνεδρίασης εντός της πολυκατοικίας και ημερομηνία. Αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που ανάρτησε την πρόσκληση.
Αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησης της συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε δικαιούται με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και με τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των συνιδιοκτητών του να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, μονώνοντας τους σωλήνες που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.
Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων.
Ο ιδιοκτήτης πριν από την έναρξη της εγκατάστασης του αυτόνομου συστήματος θέρμανσης γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και τον χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.
Από το φωταέριο στο Γκάζι μέχρι το βαρύ μαζούτ
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε συχνή εναλλαγή του καυσίμου υλικού που χρησιμοποιείτο.
Στην Αθήνα υπήρχε ήδη από το 19ο αιώνα το φωταέριο που παραγόταν στο Γκάζι, με δίκτυο διανομής στο κέντρο της πόλης. Κατά τη δεκαετία του 80 το φωταέριο αντικαταστάθηκε από το αέριο από σχάση νάφθας, που παραγόταν στον Ασπρόπυργο.
Ως υγρό καύσιμο για κεντρική θέρμανση είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί το βαρύ μαζούτ, με τους περίφημους «καπνοσυλλέκτες» του, που αντικαταστάθηκε αργότερα από ελαφρύτερο μαζούτ, το οποίο μετά απαγορεύτηκε και αντικαταστάθηκε από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σήμερα η επιλογή της θέρμανσης με φυσικό αέριο.
πηγή
πηγή
Δείτε όλα τα θέματα του Weekend
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαθέρμανσηΟικονομίαπολυκατοικίεςWeekend
Σχετικά άρθρα