18:32 | 7/11/17
"Σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μείωσης της οικονομικής στήριξης που παρέχουν διεθνείς θεσμοί στα κράτη που δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φοροδιαφυγή" αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Προτάσεις κατά της φοροαποφυγής που προβλέπουν ακόμα και κυρώσεις κατά των χωρών που αποτελούν φορολογικά καταφύγια κατέθεσε στο ECOFIN ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.Όπως δήλωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες όπου έφτασε σήμερα για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών –χθες στο Eurogroup είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στη γαλλική Βουλή. «Τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν δεν τις τηρήσουν, πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις» είπε ο Λε Μερ, προσθέτοντας ότι η γαλλική πρόταση προβλέπει και περικοπές στη διεθνή χρηματοδότηση προς τα συγκεκριμένα κράτη.
«Καταρχάς, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στους μεσάζοντες. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά πίσω από αυτούς. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά πίσω από τα φορολογικά συστήματα που δημιούργησαν οι φορολογικοί σύμβουλοι. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Περισσότερη διαφάνεια και πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε τους κανόνες που έχουμε», δήλωσε ο Μπρουνό Λε Μερ.
«Ισχύει το ίδιο και για τα κράτη. Υπάρχουν τώρα υποχρεώσεις συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, αλλά τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Και αν δεν τις τηρήσουν, πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτά τα κράτη. Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μείωσης της οικονομικής στήριξης που παρέχουν διεθνείς θεσμοί όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα σε αυτά τα κράτη (π.χ. χρηματοδότηση projects) που δεν παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πρόταση που θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι στο ECOFIN», τόνισε.
Όπως αποκάλυψε ο Λε Μερ, η Κομισιόν ετοιμάζει μια μαύρη λίστα με 50 χώρες. «Από μόνο του το να είναι μία χώρα σε αυτήν τη λίστα δε λέει τίποτα. Χρειάζεται να ξέρουμε το σύστημα πώς λειτουργεί».
«Βρισκόμαστε επίσης στη διαδικασία κατάρτισης μιας λίστας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ήθελα να υποστηρίξω πλήρως το έργο που έχει κάνει η Επιτροπή να ορίσει έναν κατάλογο χωρών. Η ύπαρξη αυτού του καταλόγου είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται επίσης κυρώσεις και πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε τη φοροδιαφυγή, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε ο Μπρουνό Λε Μερ.
Μαρία Ψαρά, Φωτό: AP Photo/Kamil Zihnioglu
Σχετικές ετικέτες:ΓαλλίαΟικονομίαφοροδιαφυγή
Σχετικά άρθρα