16:07 | 27/11/17
Παραδίδεται αύριο
Από το Δεκέμβριο του 2015 μάζευε καπάκια η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος ανακύκλωσης.Μέσα σε δύο χρόνια συμπληρώθηκαν ο ένας τόνος καπάκια, που απαιτείται για να ανταλλαχθούν με ένα αναπηρικό αμαξίδιο, από τον φορέα που τα ανακυκλώνει, το οποίο αύριο στις 3 το μεσημέρι θα παραδοθεί στο Ιπποκράτειο, από τον υπεύθυνο της Περιβαλλοντικής Ομάδας, Άρη Χατζηνικολάου.
«Τα καπάκια που συλλέχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μεταφέρθηκαν από υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης σε αποθήκη στο Λιμάνι και στη συνέχεια, όταν συμπληρώθηκε ποσότητα ενός τόνου, τα παρέλαβε η ομάδα εθελοντών "Thessaloniki Next 2 U", οι οποίοι δημιούργησαν αυτό το πρόγραμμα, και τα παρέδωσαν σε εταιρεία ανακύκλωσης έναντι 150 ευρώ. Το αμαξίδιο κοστίζει 225 ευρώ, αλλά η εταιρεία ανακύκλωσης έχει κάνει συμφωνία με την εταιρεία που πουλάει τα αμαξίδια και το πήραμε με 150 ευρώ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηνικολάου.
Η δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας έχει διπλό σκοπό: α) περιβαλλοντικό, δηλαδή να συνειδητοποιήσουν όλοι πως τα υλικά που καθημερινά απορρίπτονται δεν είναι σκουπίδια, αλλά έχουν οικονομική αξία και περιβαλλοντικό κόστος και β) κοινωνικό, για να ενισχυθούν φορείς που βοηθούν ΑμΕΑ και έχουν ανάγκη το αμαξίδιο.
«Το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά. Όσο περνάει ο καιρός λειτουργεί όλο και καλύτερα, αφού περισσότερος κόσμος το μαθαίνει και μας φέρνει καπάκια. Υπολογίζουμε ότι το δεύτερο καροτσάκι θα το πάρουμε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Στις πλαστικές μποτίλιες που κρέμονται από κάθε κάδο ανακύκλωσης πλαστικού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όλοι μπορούν να αφήνουν καπάκια από κάθε είδους πλαστική συσκευασία, π.χ. νερό, γάλα, χυμούς, απορρυπαντικά, μαλακτικά, συσκευασίες από πραλίνα. Για μεγαλύτερες ποσότητες, όπως για όσους φέρουν από το σπίτι τους καπάκια σε σακούλες, υπάρχει ένας μεγάλος κάδος αποκλειστικά γι αυτόν το σκοπό, έξω από το Γραφείο Περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο κ. Χατζηνικολάου.
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θεωρείται το πρώτο «πράσινο» Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, καθώς έχει πιστοποιηθεί κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθεί στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται ετησίως μέχρι σήμερα.
(φωτογραφία αρχείου)
Σχετικές ετικέτες:αναπηρικό αμαξίδιοΕλλάδα
Σχετικά άρθρα