21:31 | 2/11/17
«Γκρίζο τοπίο» παραμένουν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ζακύνθου, περίπου έντεκα μήνες μετά τον θάνατο μιας 41χρονης και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές τεσσάρων ασθενών που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν κοινοποιεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής όπως οφείλει στα μέλη του ΔΣ, τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων.Παράλληλα προτίθεται να παραχωρήσει τα αναισθησιολογικά μηχανήματα του νοσοκομείου – τα οποία η επιτροπή είχε θέσει εκτός λειτουργίας και είχε ζητήσει να ελεγχθούν κατι που ουδέποτε έγινε- στα νοσοκομεία Αττικόν και Κυπαρισσίας. Για τα δύο αυτά ζητήματα η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας χθες το μεσημέρι έξω από το γραφείο της διοίκησης.
Οι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου Ζακύνθου είχαν κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς τα περιστατικά συσχετίστηκαν με τις συνθήκες των χειρουργείων, είτε με την κεντρική παροχή ιατρικών αερίων είτε με ενδονοσοκομειακά μικρόβια.
Για το θέμα διενεργήθηκαν έλεγχοι αλλά δεν αποσαφηνίστηκε ο λόγος των επιπλοκών. Παρά ταύτα, τον περασμένο Μάρτιο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης έδωσε εντολή να ανοίξουν τα χειρουργεία, παρά τις σοβαρές ενστάσεις του προσωπικού, αποδίδοντας τις αντιρρήσεις τους σε σκοπιμότητες προσωπικές και σε λόγους απαξίωσης του ΕΣΥ.
Αυτές οι αιτιάσεις πλέον διατυπώνονται εμφατικά από τη διοίκηση εις βάρος των εργαζομένων στους οποίους καταλογίζονται και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ενδεικτικό, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το γεγονός πως η διοικήτρια του νοσοκομείου υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστά τα χειρουργεία!
«Με τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε εις βάρος των γιατρών και του προσωπικού του Νοσοκομείου που έπρατταν σύμφωνα με τις οδηγίες των Επιτροπών που όρισε ο Υπουργός, τι μήνυμα δίδεται στην κοινωνία της Ζακύνθου για την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου;» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοικήτρια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρει πως ζητήθηκε το πόρισμα της επιτροπής «Πέτρου» – καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- που όρισε ο υπουργός Υγείας, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική: «300 σελίδες πόρισμα και η Διοικήτρια δεσμεύτηκε μόνο ότι θα το διαβάσει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Γιατί τέτοια μυστικότητα για τη δημοσιοποίηση του πορίσματος; Έχουν κάτι να κρύψουν; Για φανταστείτε να προτείνει το πόρισμα τη λήψη νέων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων και να μην το γνωρίζουν οι χειρουργοί γιατροί; Δεν πρέπει να μάθουμε από τι πέθανε η άτυχη γυναίκα; Από τι συνέβησαν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές;» παραθέτει τα ερωτήματα.
Χωρίς απαντήσεις παραμένει το προσωπικό και το Σωματείο Εργαζομένων αναφορικά και με τα τρία αναισθησιολογικά μηχανήματα που λειτουργούσαν όταν συνέβησαν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές στους πέντε ασθενείς – με το ένα εξ αυτών μοιραίο. Τα μηχανήματα με εντολή της επιτροπής Πέτρου είναι εκτός λειτουργίας μέσα στο χώρο των χειρουργείων.
Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως η επιτροπή ζήτησε να γίνει έλεγχος προσομοίωσης στα Μηχανήματα, ο οποίος ουδέποτε έγινε. «Δεν εστάλησαν ποτέ για έλεγχο από τη Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα αντικαταστάθηκαν από άχρηστα αναισθησιολογικά μηχανήματα από το Αίγιο που συνεχώς χαλάνε κι έχουν κοστίσει αυτό το διάστημα οι επισκευές τους 16.000 ευρώ» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Παρόλα αυτά τα αναισθησιολογικά μηχανήματα είναι..περιζήτητα: τα διεκδικούν τα νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Αττικόν. «Είναι απορίας άξιον γιατί ζητούν τα μηχανήματα αυτά τα δύο νοσοκομεία. Αντί να μας δώσουν απαντήσεις οι υπεύθυνοι, προσπαθούν με κάθε αθέμιτο τρόπο και με σπασμωδικές κινήσεις να συγκαλύψουν το πρόβλημα παίρνοντας τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα αίτια του προβλήματος» αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ζακύνθου.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΖάκυνθοςνοσοκομείο ΖακύνθουΥγεία
Σχετικά άρθρα