Οικονομική ενίσχυση σε απολυμένους επιχειρήσεων λιανεμπόριου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οικονομική ενίσχυση σε απολυμένους επιχειρήσεων λιανεμπόριου

21:19 | 22/11/17

Η ευρωπαϊκή αποζημίωση αφορά απολυμένους που απασχολούνταν σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής πώλησης, αλυσίδες ηλεκτρικών ή τρόφιμα, σε εννέα διαφορετικές επιχειρήσεις

Κοινοτική βοήθεια ύψους 2.949.150 ευρώ αναμένεται να λάβουν 725 πρώην εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα, ύστερα από ψηφοφορία της Επιτροπής Προϋπολογισμών την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για απολυμένους που απασχολούνταν σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής πώλησης, αλυσίδες ηλεκτρικών ή τρόφιμα, σε εννέα διαφορετικές επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει το ΕΚ, μεταξύ του 2008 και του 2015, το λιανεμπόριο υπέφερε από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 60% σε ορισμένες περιοχές του κλάδου. Σε όλη τη χώρα, 11 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας, επηρεάζονται από τις απολύσεις.

Η ενίσχυση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και θα καλύψει το 60% του συνολικού κόστους. Από τα άτομα που πλήττονται, το 85,2% είναι άνω της ηλικίας των 55 ετών, ηλικία στην οποία μπορεί να γίνει πιο δύσκολη η εύρεση νέας θέσης εργασίας.

Προβλέπονται πέντε τύποι μέτρων από τις ελληνικές αρχές: επαγγελματικός προσανατολισμός, κατάρτιση, επανεκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, βοήθεια για την ίδρυση επιχειρήσεων, επιδόματα αναζήτησης εργασίας και επιδόματα κατάρτισης και επιδοτήσεις δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Το σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Προϋπολογισμών εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και καμία αποχή. Θα επικυρωθεί στις 20 Νοεμβρίου τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών