18:31 | 22/11/17
Την Παρασκευή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η προσφυγή των δικαστών κατά της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες
Την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί η προσφυγή των δικαστικών ενώσεων κατά της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για τις τελευταίες αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσαν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει εν μέρει αντισυνταγματική και ανυπόστατη τη σχετική υπουργική απόφαση.Η συζήτηση, που προσδιορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά, αφού θα έχουν μόλις 34 ημέρες από την κατάθεση της προσφυγής, θα διεξαχθεί σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.
Οι έξι δικαστικές ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 19.10.2017, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την αρχική (υπ' αριθμ. 2649/2017) απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι και στις δύο υπάρχουν ίδιες ρυθμίσεις. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η νέα προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των οικονομικών ετών 2015 και 2016, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, ενώ όπως αναφέρουν, κλήθηκαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
Τέλος, στην προσφυγή αναφέρεται πως οι δικαστές υποχρεούνται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.
Η νέα προσφυγή ήλθε σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου που αφορούσε στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Αρχικά, δημοσιεύθηκε νέα κοινή υπουργική απόφαση στις 19 Οκτωβρίου, ενώ την επομένη ακριβώς οι δικαστικές ενώσεις κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της τελευταίας ΚΥΑ. Μάλιστα, είχαν ζητήσει και τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, η οποία και έγινε δεκτή, "παγώνοντας" έτσι τη νέα υπουργική απόφαση μέχρι την οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Αντωνία Ξυνού
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΟικονομίαπόθεν έσχεςΣτΕΣυμβούλιο Επικρατείας
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων