Το βουνό της Στερεάς Ελλάδας όπου ζούσαν οι Μούσες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το βουνό της Στερεάς Ελλάδας όπου ζούσαν οι Μούσες

14:37 | 26/11/17

Εκδρομή στον κοντινό και υπέροχο Παρνασσό - Δείτε τις φωτογραφίες

Το καλοκαίρι είναι πια παρελθόν και το φθινόπωρο, με όλη την χρωματική του παλέτα σε τόνους του καφέ, του κίτρινου και του πορτοκαλί, προαναγγέλλει τον χειμώνα. Ο Παρνασσός ετοιμάζεται να υποδεχθεί τόσο τους επισκέπτες του φθινοπώρου, που αγαπούν τη φύση και τη φιλοξενία των
χωριών του, όσο και τους ταξιδιώτες του χειμώνα που ανυπομονούν για την πρώτη επίσκεψη στο χιονοδρομικό του κέντρο.

Ο Παρνασσός εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας και είναι από τα πιο ψηλά βουνά της Ελλάδας, με υψηλότερη κορυφή τη Λιάκουρα στα 2.457 μέτρα. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με την Γκιώνα και στα νότια με την Κίρφη.

Το βουνό συνδέεται στενά με την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία, κάτι που μαρτυρά και η ύπαρξη του μαντείου των Δελφών, το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, που είναι χτισμένο σε μια πλαγιά του και προσδίδει αίγλη με τη σπουδαιότητά του.

Η μυθολογία θέλει τον Παρνασσό να παίρνει το όνομά του από τον ομώνυμο ήρωα και να συνδέεται από πολύ νωρίς με τον Απόλλωνα αλλά και με τον θεό Πάνα και τις Μούσες- παρότι άλλη εκδοχή θέλει ως τόπο κατοικίας τους το βουνό Ελικώνα.

Εδώ και ογδόντα χρόνια ο Παρνασσός αποτελεί Εθνικό Δρυμό, με σημαντική βιοποικιλότητα, χλωρίδα και πανίδα.

Το βουνό ενδείκνυται για πολλές και πολύ διαφορετικές δραστηριότητες, από πεζοπορία και ποδηλασία βουνού μέχρι αναρρίχηση, περιηγήσεις με 4x4 και φυσικά γαστρονομικές εξερευνήσεις στα χωριά του.









Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών