15:56 | 29/12/17
«Θα βγούμε από τη σκληρή εποπτεία με μια καθαρή έξοδο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Το 2017 είναι χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία κι αυτό συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η οικονομία, σε όλα τα τρίμηνα, θα έχει θετικό ρυθμό ανάκαμψης».Σε ότι αφορά στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις είπε: «Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις για τους δέκα πρώτους μήνες είναι 3,129 δισ., που είναι στα επίπεδα του 2006. Ο στόχος είναι να πετύχουμε 4 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που είναι πολύ εφικτό. Ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι παραπάνω από 2% και θα έχουμε ρεκόρ δεκαπενταετίας». Και πρόσθεσε: «Επίσης άμα κοιτάξουμε τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο οι κερδοφορία τους είναι πολύ υψηλή, όχι μόνο το 2016, αλλά συνεχίζεται και το 2017».
Για τις επενδύσεις που γίνονται στην πραγματική οικονομία τόνισε: «Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία γιατί αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και οι περισσότερες από αυτές είναι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης».
«Εκτός από την απασχόληση και τις επενδύσεις είναι και η εξωστρέφεια» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε τεράστια αύξηση των εξαγωγών, η οποία είναι 8,6% σε ετήσια βάση. Εάν δούμε την ανατομία των εξαγωγών και εξαιρέσουμε, παραδείγματος χάριν, τα πετρελοειδή και τις θαλάσσιες μεταφορές, τότε οι εξαγωγές αγαθών είναι κοντά στο 12%. Το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό απ’ ότι είχαμε πριν».
«Το καινούριο παραγωγικό μοντέλο που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση είναι κάτι που καταγράφεται από αυτά τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σχολιάζοντας του οικονομικούς δείκτες ανέφερε: «Θα ήθελα επίσης να πω ότι όλοι οι άλλοι δείκτες, είτε είναι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με τις υπεύθυνες προμήθειες, τις μεταποιήσεις, αυτό που λέμε PMI, τη βιομηχανική παραγωγή, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το οικονομικό κλίμα, όλοι αυτοί οι δείκτες μας δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει πλέον στον δρόμο της ανάπτυξης».
Για την επόμενη χρονιά υπογράμμισε: «Για το 2018 το momentum που υπάρχει να αυξήσουμε τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και να μας βάλει στο δρόμο της κανονικότητας».
Τέλος, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε:
«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ανταλλαγή ομολόγων του PSI σε ομόλογα που ήταν περισσότερο εμπορεύσιμα των 5, των 10 και των 15 ετών και είδαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης είχαμε και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές τον προηγούμενο Ιούλιο. Δεν έχουμε, λοιπόν, το πρόβλημα που νομίζει ο κ. Στουρνάρας ότι έχουμε, ότι χρειαζόμαστε την πιστοληπτική γραμμή. Νομίζω, επίσης, ότι θα έχουμε αυτό το ‘’μαξιλάρι’’, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται από τα ομόλογα του περασμένου Ιουλίου για να δώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, ότι η χώρα πλέον δεν είναι η χώρα που ξέρανε. Η αναβάθμιση της χώρας από τις πιστοληπτικές εταιρείες δείχνει ότι αυτό είναι που πιστεύουν οι αγορές και οι επενδυτές».
«Οι οικονομικές προϋποθέσεις για καθαρή έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 έχουν διαμορφωθεί, η χώρα έχει περάσει σε φάση ανάπτυξης, οι τεχνικές και πολιτικές προϋποθέσεις μορούν να διαμορφωθούν στο πλαίσιο της συζήτησης μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Ο στόχος είναι εφικτός και επιτεύξιμος» τόνισε από την πλευρά του σε συνέντευξή του επίσης στον ρ/σ «Κόκκινο» και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ερωτώμενος για το εάν τα μέτρα κοινωνικών παροχών που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, απάντησε ότι όσοι το υποστηρίζουν, «δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική και την πολιτική αυής της κυβέρνησης και τις κοινωνικές της αναφορές».
«Από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν πήραμε εντολή να εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, έχουν γίνει πάρα πολλά για την άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών των μνημονίων. Δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αποτελεί πολιτική προεκλογικού χαρακτήρα και αυτό θα επιβεβαιωθεί με το πέρασμα του χρόνου» τόνισε.
Αναφερόμενος στις περικοπές του ΕΚΑΣ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογραφηκε η συμφωνία με τους θεσμούς, «παρά το γεγονός», όπως είπε, ότι έγινε προσπάθεια να αποτραπεί η περικοπή του ΕΚΑΣ, η θέση των δανειστών ήταν πλήρως αδιάλακτη και απαίτησαν την περικοπή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναμορφωθεί το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτκής. «Πετύχαμε ώστε η περικοπή να γίνει σταδιακά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι σήμερα «υπάρχουν σκέψεις και προκαταρκτικές επεξεργασίες για να επανορθωθεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία».
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΠαπαδημητρίουεπενδύσειςΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα