Γιατί ο Ντέκλαν Κοστέλο ξαναπήρε το όπλο του | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιατί ο Ντέκλαν Κοστέλο ξαναπήρε το όπλο του

08:49 | 6/12/17

Τον φόβο των θεσμών να επαναληφθεί το κακό προηγούμενο του 2014 δείχνουν οι χθεσινές «προειδοποιητικές βολές» του Ντέκλαν Κοστέλο λίγο μετά τους επαίνους που δέχθηκε η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Η γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση ανακούφισε μεν αλλά και ανησύχησε του δανειστές και ειδικά τον επικεφαλής της ομάδα της ΕΕ για την Ελλάδα. Ο Ντέκλαν Κοστέλο ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον Ματίας Μόρς τον Μάρτιο του 2014. Τότε η Ελλάδα έκλεισε την τέταρτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου και όλα έδειχναν ότι η χώρα θα ολοκλήρωνε με επιτυχία το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Την ίδια χρονιά η Ελλάδα έκανε μεν δύο δοκιμαστικές εκδόσεις στις αγορές αλλά σταμάτησε να εφαρμόζει τα μέτρα του μνημονίου αφού ήταν ορατό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Το γεγονός είχε επισημανθεί και από τους τότε εκπροσώπους των θεσμών. Η συνέχεια είναι γνωστή και δεν χρήζει επανάληψης.

Σήμερα και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από το πρόγραμμα και έχει κάνει ήδη δύο δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Έκλεισε μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ την Τρίτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να δείχνει να θέλει να «εκμεταλλευτεί» το θετικό μομέντουμ , δημιουργώντας ένα κλίμα απόλυτης ευφορίας για τέλος των μνημονίων και «καθαρής εξόδου» που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το σημείο, σε χαλάρωση ανάλογη με αυτή του 2014.

Όλα αυτά οδήγησαν χθες τον επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο προχωρήσει σε δηλώσεις που θα επαναφέρει στην τάξη τις ελληνικές αρχές εκτιμώντας ότι έρχεται ένα κλίμα χαλάρωσης.

Δεν τελειώσαμε

Στην χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο κ. Κοστέλο , ξεκαθάρισε πως μικρή αξία έχει για τη χώρα μας αν στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων εκπλήρωσε χιλιάδες προαπαιτούμενα, αφού πολλά φαντάζουν ξεπερασμένα πλέον από τα γεγονότα και τον οικονομικό ανταγωνισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών υπέδειξε στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να κινούνται από το 2018 και μετά στην επίτευξη στόχων και επιδόσεων «πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Παρόλα αυτά ο κύριος Κοστέλο ανέφερε ότι η Ελλάδα στα χρόνια των Μνημονίων «έχει κάνει σημαντική πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε όμως ότι «ήταν στον πάτο» σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται ακόμα μεταξύ «του πάτου και του μέσου όρου».

Σχολίασε επίσης και τον όρο «καθαρή έξοδο» σημειώνοντας ότι δεν είναι χρήσιμο ή ωφέλιμο να χρησιμοποιείται υπονοώντας σαφώς ότι δεν είναι σίγουρο ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κοινοτικοί αξιωματούχοι θύμιζαν ότι μέσα σε ένα μήνα στον οποίον μεσολαβούν και οι γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να υλοποιηθεί οριστικά το 70% των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που είναι ακόμη ανοιχτά. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μετά την τρίτη θα πρέπει να τελειώσει και η τέταρτη αξιολόγηση που φέρνει μαζί της άλλα 82 προαπαιτούμενα προς υλοποίηση.

Ξεκαθάριζαν επίσης ότι και η περικοπή των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για το 2019 και η περικοπή του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα υλοποιηθούν κανονικά μαζί με τα αντίμετρα είναι το ΔΝΤ είναι ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα είτε αποχωρήσει.

Τόνιζαν τέλος ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μεν μέσα στο 2018 αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα της.

Τέλος δεν είναι τυχαίο ότι και στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά με υπόμνηση ότι «οι Ελληνικές Αρχές θα πρέπει να έχουν εφεξής την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος».

Τάσος Δασόπουλος, φωτογραφία: sooc

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών