Μαξίμου κατά 'fake news' για τους πλειστηριασμούς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαξίμου κατά 'fake news' για τους πλειστηριασμούς

08:37 | 6/12/17

Με το όπλο παρά πόδα για την επικοινωνιακή και πολιτική μάχη σε σχέση με τους πλειστηριασμούς τελεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει σκιά ως προς τη διαβεβαίωση ότι προστατεύονται απολύτως «τα λαϊκά νοικοκυριά»

Την ώρα που ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι προς τη μεσαία τάξη με σήμα μείωσης της φορολόγησης –όπως έκανε χθες, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, σε υπ’ αριθμόν 1 μάχη για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η πολιτική και επικοινωνιακή σύγκρουση για το θέμα των πλειστηριασμών.

Στο Μαξίμου, αλλά και στο –συναρμόδιο- υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί ειλημμένη απόφαση ότι εφεξής θα πρέπει κάθε μία «καταγγελία» για πλειστηριασμό που δεν πληροί τα κριτήρια του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και της άτυπης συμφωνίας κυρίων μεταξύ κυβέρνησης-συστημικών τραπεζών, να απαντάται ξεχωριστά.

Για τον λόγο αυτό, ήδη από προχθές, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης απαντούσαν με «αποδείξεις και ονόματα» σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφορικά με πλειστηριασμούς χαμηλής αξίας ακινήτων, ώστε να καταδείξουν πως είτε πρόκειται για αναγγελίες πλειστηριασμών που δεν γίνονται ποτέ, είτε ότι τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα δεν αποτελούν «πρώτη κατοικία» και, άρα, δεν έχουν σχέση με «λαϊκό νοικοκυριό».

Βαριές καταγγελίες

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, έχουν καταλήξει –και ευλόγως- στο συμπέρασμα ότι η θεματολογία των πλειστηριασμών μπορεί να πλήξει την Αριστερά στο μαλακό υπογάστριό της. Εξ ου και, όπως διαμηνύουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, κάθε καταγγελία ξεχωριστά «θα απαντάται με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα». Ταυτοχρόνως, κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως λαϊκές οικογένειες δε θα «ξεσπιτωθούν» και στη Ελλάδα δε θα εκτυλιχθούν «σκηνές Ισπανίας». «Αν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο θέλουν ορισμένοι να τα παρουσιάζουν, τότε πώς και τόσα «πρόθυμα» ΜΜΕ δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν άνθρωπο που του πήραν το σπίτι οι τράπεζες και κοιμάται στο παγκάκι;», διερωτάται κυβερνητικό στέλεχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε καπνός, ούτε φωτιά.

Τούτων δοθέντων, δεν προκαλεί έκπληξη η χθεσινή πρωτοβουλία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου να επαναλάβει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σχετικά με τους πλειστηριασμούς, εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που προβαίνουν σε «αποκαλύψεις» για δήθεν πλειστηριασμούς πρώτης και μοναδικής κατοικίας «λαϊκών» νοικοκυριών.

«Τις τελευταίες ειδικά μέρες με αφορμή τόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών όσο και την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς έχει εξαπολυθεί μια ακόμα γιγάντια επιχείρηση διαστρέβλωσης, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας πως «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ.

Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών».

«Επίσης για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά πως «καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί» και ότι «κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του».

«Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλοοφειλέτες που έπαιρναν αφειδώς δάνεια τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα ή ίσως δεν ήθελαν να αποπληρώσουν καθώς προτιμούσαν να φυγαδεύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (που είχαν διαψεύσει ήδη ένα 24ωρο νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης), διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν ένα-δύο- τρία ή 12 τέτοια σπίτια; Ξέρετε, επίσης, ποιος επισπεύδει τον πλειστηριασμό; Αν είναι πλειστηριασμός τράπεζας ή αν είναι πλειστηριασμός ιδιώτη εναντίον ιδιώτη; Ξέρετε, μήπως, το ύψος των οφειλών των συγκεκριμένων ανθρώπων; Ξέρετε, επίσης, αν θα ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί; Διότι, ξέρετε ότι δημοσιοποιούνται πλειστηριασμοί και από αυτούς, στατιστικά, περίπου δύο στους δέκα ολοκληρώνονται. Επομένως, το γεγονός ότι βρίσκονται στο διαδίκτυο, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διακοπή της προθεσμίας παραγραφής ή για άλλους τεχνικούς λόγους, δεν σημαίνει ότι αυτοί οι πλειστηριασμοί θα ολοκληρωθούν».

Απάντηση λέξη προς λέξη

Όπως προαναφέρθηκε, λοιπόν, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, μία ημέρα νωρίτερα, είχαν υλοποιήσει την πολιτική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην αφήνεται τίποτα που αφορά στους πλειστηριασμούς να πέφτει κάτω, αναλύοντας συγκεκριμένα το δημοσίευμα των «Νέων»: «Σε σχέση με την κατοικία στα Σεπόλια:  Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, κανένας συμβολαιογράφος συνεργαζόμενος με Τράπεζα δεν διεξήγαγε πλειστηριασμό στα Σεπόλια τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Άρα επρόκειτο για πλειστηριασμό που επίσπευση έκανε ιδιώτης. Είναι γνωστό ότι στις διαφορές μεταξύ ιδιωτών, πόσω μάλλον σε αυτές που σχετίζονται με δικαστική απόφαση, σε ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατό να παρέμβει το κράτος. Πέρα από τη συγκεκριμένη όμως πληροφορία από τους Συμβολαιογράφους, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη κατοικία δεν είναι πρώτη κατοικία. Το στημένο δημοσίευμα παρελκυστικά την χαρακτηρίζει ως «για τυπικούς λόγους μη αναγνωριζόμενη ως τέτοια από το κράτος», γνωρίζουμε όλοι όμως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά ως επιχείρημα αφού και το ίδιο το δημοσίευμα αποδέχεται ότι η συγκεκριμένη κατοικία είναι δεύτερη και όχι κύρια», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου. Σε σχέση με την δεύτερη καταγγελία για σπίτι στους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «είναι προφανές ότι γίνεται αναφορά σε εγγυήτρια σε επιχειρηματικό δάνειο (και όχι σε δανειολήπτη) και αυτή ήταν κατά δήλωσή της η δεύτερη κατοικία της». «Γνωρίζουμε όλοι ότι στο δικαιϊκό μας σύστημα η ένταξή στη θέση του εγγυητή εμπεριέχει και το συγκεκριμένο ρίσκο. Πάλι σύμφωνα με πληροφορίες από τους  Συμβολαιογράφους στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν και άλλα ακίνητα». Τέλος, η τρίτη περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μία κατάσχεση που… βαφτίζεται πλειστηριασμός. «Στα παραπλανητικά τους ψεύδη εμείς θα συνεχίσουμε να απαντάμε με την πραγματικότητα και την αλήθεια των γεγονότων», καταλήγουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης,προαναγγέλλοντας πως εφεξής κάθε μία «καταγγελία» που θα βλέπει το φως της δημοσιότητας θα… απαντάται αναλόγως.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών