Πάτρα: Στο «σφυρί» έξι ακίνητα την Τετάρτη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πάτρα: Στο «σφυρί» έξι ακίνητα την Τετάρτη

12:54 | 11/12/17

Επανέρχονται την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, οι πλειστηριασμοί σε κανονική ροή

Στο Ειρηνοδικείο Πατρών, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν έξι πλειστηριασμοί, με επισπεύδοντες τράπεζες.

Ο κλοιός για τους οφειλέτες σφίγγει συνεχώς, μέσω των πλειστηριασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις θα πρέπει το επόμενο έτος να γίνουν συνολικά 15.000 – 20.000 πλειστηριασμοί.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και αυτή προστατεύεται για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος με τις τροποποιήσεις του νόμου Σταθάκη έχει επεκτείνει την προστασία αυτή μέχρι τα τέλη του 2018.

Από το σημείο αυτό και μετά, ωστόσο, αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς μένουν ακάλυπτοι οι επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο για να εξυπηρετήσουν το επάγγελμά τους, βάζοντας υποθήκη την πρώτη κατοικία τους. Επιπλέον, εκτός προστασίας μένει από 1/1/2018 η πρώτη κατοικία η οποία συνιστά υποθήκη δανείου που θα πουληθεί σε fund.

Η απειλή για την πρώτη κατοικία μεγεθύνεται με τα καταναγκαστικά μέτρα για ανείσπρακτες οφειλές που επιβάλλει το Δημόσιο και τα οποία μπορούν να αγγίξουν και την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα χρέη από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Ετσι, η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει στην ουσία ρευστά όρια, τα οποία, λόγω των πιέσεων των θεσμών, αναμένεται να σφίξουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών