14:53 | 5/12/17
Ο καθηγητής Οικονομίας, Παναγιώτης Πετράκης αναλύει όσα πρέπει να αναμένουμε από εδώ και στο εξής στην ελληνική οικονομία
Ο καθηγητής Οικονομίας, Παναγιώτης Πετράκης, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7, πως όταν κλείσουν τα ζητήματα των πλειστηριασμών, των κόκκινων δανείων και όλων των τρεχόντων διαδικασιών της κυβέρνησης, θα πρέπει να περιμένουμε να δημιουργηθεί κυβέρνηση στη Γερμανία που έχει μια προοπτική και να οργανώσει μια στάση απέναντι στα θέματα αυτά και τότε, κλείνοντας με το μνημόνιο θα σταθεροποιηθούν οι συζητήσεις για τη μείωση του χρέους. Επίσης, σύμφωνα με τον κύριο Πετράκη, πρέπει να ανιχνεύσουμε το μέλλον μετά τον Αύγουστο του 2018, μια περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη καθώς ο υψηλός αριθμός των επιτοκίων καθιστά το δανεισμό πολύ δύσκολο.Σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το ποσοστό του ΑΕΠ θα έχει μικρή αύξηση, της τάξης του 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ο κύριος Πετράκης τόνισε ότι ο ορισμός μεγέθυνσης το 17 που θα κυμανθεί σ' αυτά τα επίπεδα, έχει τραβήξει σημαντική ζήτηση και ρευστότητα στην οικονομία και αυτό οφείλεται στην υπερφορολόγηση. Περίπου 2 με 3 δις δεν πληρώνονται κάθε χρόνο, ενώ το 2,5% στην ανάπτυξη είναι εικονικό και θα συρρικνωθεί. Είναι δύσκολο ο ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει στα επίπεδα που προβλέπεται, πάντως θα φτάσει σε μεγαλύτερο σημείο από το '17.
Κατά τον κύριο Πετράκη, τρία είναι τα ζητήματα για το ρυθμό της ανάπτυξης. Το πρώτο είναι το αναπτυξιακό μομέντουμ να είναι στο 2% και πάνω. Το δεύτερο είναι η οικονομική πολιτική να μην ανατρέψει το αναπτυξιακό αυτό μομέντουμ και το τρίτο είναι ότι θα χρειαζόταν, ενδεχομένως, μια γενναία μείωση της σχέσης χρέους με ΑΕΠ προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.
Ωστόσο, ο Δημήτρης Πετράκης τόνισε πως οι δυνατότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες με το πρόγραμμα το οποίο υπάρχει, καθώς το σχέδιο το οποίο έχει υλοποιηθεί είναι υπερφιλόδοξο και στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί τη διετία 2019-2020, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει μια άλλου τύπου “προστασίας”, όπως τη χαρακτήρισε, παρόμοια με αυτή των μνημονίων.
Τέλος, ο καθηγητής οικονομίας χαρακτήρισε λανθασμένη την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο “φιλική” φορολογική πολιτική προς τον κόσμο.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ελάφρυνση δημόσιου χρέουςελληνικό χρέοςΟικονομίαΠαναγιώτης Πετράκης
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων