Αποφασισμένη για λύση στο Σκοπιανό ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αποφασισμένη για λύση στο Σκοπιανό ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση

13:04 | 6/1/18

Από το συμβούλιο αρχηγών του 1992 στο Βουκουρέστι: Το ιστορικό της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό και οι θέσεις της Ελλάδας στο παρελθόν και σήμερα

Αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του Σκοπιανού μέχρι τον Ιούνιο είναι η κυβέρνηση διότι όπως έχει δηλώσει ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς η ιστορία πρέπει να είναι το μεγάλο μας σχολείο και κληρονομιά και με κανένα τρόπο η φυλακή μας.

Μετά και τις δηλώσεις του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι αυτή  που ισχύει στη διαπραγμάτευση.

Σε αυτή τη σύνοδο το 2008 η Ελλάδα προσήλθε με τη  σαφή θέση ότι υποστηρίζει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2008 τα μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν με συλλογική και ομόφωνη απόφαση ότι θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξή της εφόσον λυθεί το ζήτημα του ονόματος κατά τρόπο αμοιβαίως αποδεκτό.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε και επαναλήφθηκε σε όλες τις μεταγενέστερες συνόδους κορυφής.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτή τη γραμμή ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν από το 2008 και μετά με τις προγραμματικές δηλώσεις τους τις οποίες ψήφισαν στη Βουλή.  Σταθμό στην ιστορία του Σκοπιανού αποτέλεσε και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 13 Απριλίου 1992 υπό τον τότε Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν επιχειρήθηκε και τότε να βρεθεί κοινή γραμμή για το θέμα των Σκοπίων.

Στη σύσκεψη είχαν λάβει μέρος ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, η πρόεδρος του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη και η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη το Προεδρικό Μέγαρο εξέδωσε την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση:

«Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν υπάρχει η λέξη Μακεδονία».

Η ιστορία θα δείξει εάν 25 χρόνια μετά θα υπάρξει νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με το ίδιο ακριβώς θέμα.

Αλεξία Τασούλη

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών