20:50 | 11/1/18
Το περιεχόμενο της ρύθμισης για την τροποποίηση της σύγκλησης γενικής συνέλευσης στα Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστικά Σωματεία ανέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ και στηλιτεύοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την ταύτισή της με το ΔΝΤ
του Άγγελου Προβολισιάνου«Πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική οξυδέρκεια μετράται με ντεσιμπέλ» είπε πετώντας «καρφί» για τη στάση του ΚΚΕ και επεξήγησε το περιεχόμενο της ρύθμισης που αφορά τις απεργίες στα Πρωτοβάθμια Σωματεία: «Η διάταξη αυτή ορίζει ότι τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας, δεν είναι ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης, όταν συγκαλείται η γενική συνέλευση για να λάβει απόφαση για απεργία πρέπει να παρίσταται το ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». «Προσοχή: η ρύθμιση δεν λέει ότι τα μισά μέλη θα πρέπει να ψηφίσουν για την απεργία. Δεν είναι το 50%+1 να ψηφίσει υπέρ της απεργίας» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε ότι η διάταξη δεν εφαρμόζεται στα Πανελλαδικά Σωματεία, δηλαδή σωματεία εργαζομένων σε τράπεζες ή σούπερ μάρκετ. «Εκεί όπως προβλέπει ο ν.1264 την απόφαση τη λαμβάνει το Δ.Σ.. Δεν εφαρμόζεται στα σωματεία ευρύτερης έκτασης, όπως για παράδειγμα στα σωματεία Αττικής. Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Η απόφαση για απεργία λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων» είπε και έδωσε το εξής παράδειγμα: «Αν έχουμε μία επιχείρηση με 150 εργαζόμενους, και στο σωματείο είναι εγγεγραμμένοι οι 100. Από τους 100 οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Τι λέει η διάταξη; Ότι όταν γίνει η συνέλευση θα πρέπει οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν υπάρχει μια πρόταση για απεργία διαρκείας, την οποία ψηφίζουν 20, 10 ψηφίζουν κατά και άλλοι 10 ψηφίζουν λευκό, θα γίνει απεργία διαρκείας με τη ψήφο των 20».
«Κι εδώ στρέφομαι στους ΚΚΕ, πραγματικά θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση της απεργίας;», ήταν η αποστροφή που προκάλεσε αντιδράσεις από την Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όταν οι τόνοι από τις φωνές των βουλευτών του ΚΚΕ έπεσαν, ρώτησε: «Δεν καταλαβαίνετε ότι με υπερβολές και ανακρίβειες δημιουργείτε το αντίθετο αποτέλεσμα όταν δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα και μπορεί να σκορπίζετε μία ηττοπάθεια στους εργαζόμενους;».
Αναφορικά με τη θέση του ΣΕΒ, παρέθεσε -στρεφόμενη και πάλι στους βουλευτές του ΚΚΕ- πως «αν προσέξατε καλά, είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στο συνδικαλιστικό νόμο που πρέπει να αλλάξουν και είναι όλα αυτά που έβαζε ΔΝΤ στο τραπέζι και εμείς τα αποκρούσαμε». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το Ταμείο ζητούσε την αλλαγή στο χρόνο προκήρυξης των απεργιών, τη γενική ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών και θεσμοθέτηση του lock-out, επισημαίνοντας ότι αυτές οι απαιτήσεις έχουν φύγει από το τραπέζι της συζήτησης.
«Όμως σε αυτό το ζήτημα ήταν αποκαλυπτική η θέση που υιοθέτησε η ΝΔ» είπε και αποκάλεσε μεν τον Μάκη Βορίδη πολύ έξυπνο, ο οποίος όμως είναι δύο μέρες πίσω από την γραμμή του κόμματός του. «Η πρόταση της ΝΔ είναι η εξής: η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Προσοχή: όχι αυτό που κάνει η ρύθμιση, δηλαδή να παρίστανται σε μια γενική συνέλευση προκειμένου να υπάρχει απαρτία. Στο ίδιο παράδειγμα που σας είπα πριν, σε ένα σωματείο που έχουμε 80 οικονομικά τακτοποιημένους, αν γινόταν συνέλευση και παρίστανται οι 40 και οι 40 θα έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας για να γίνει η απεργία. Θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία» εξήγησε.
«Καταλαβαίνετε την τεράστια απόσταση στην πρόταση της ΝΔ σε σχέση με τη ρύθμιση αυτή. Μια απόσταση που είναι όμως ανύπαρκτη με τις θέσεις της ΔΝΤ γιατί πράγματι η θέση του ΔΝΤ ήταν ακριβώς αυτή που έθεσε η ΝΔ. Είπε δε η ΝΔ κάτι που επίσης έλεγε το ΔΝΤ και αποκρούσαμε: ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα πανελλαδικής εμβέλειας σωματεία, δηλαδή ουσιαστικά εκεί που μέχρι σήμερα αποφασίζουν τα Δ.Σ.» τόνισε και διευκρίνισε πως ο νομοθέτης του ν.1264 προέβλεψε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις στα πανελλαδικά σωματεία.«Είναι σαφές ποια είναι η στρατηγική, η πρόταση και ο προσανατολισμός της ΝΔ και έγινε εξαιρετικά ορατός με την πρόταση που κατέθεσε και σε σχέση με την ταύτισή της για άλλη μια φορά με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών» κατέληξε.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Έφη ΑχτσιόγλουΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα