12:08 | 10/1/18
Σε αντιφάσεις υπέπεσε ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιάννης Πιερρουτσάκος, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, προσδοκώντας πως οι νεοδημοκρατικές του καταβολές θα ήταν αρκετές για να προκαλέσουν τη συνηγορία των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί όπως είπε ο ίδιος ο μάρτυρας αρκετούς βουλευτές της ΝΔ τους μεγάλωσε στα γόνατά του!
Του Άγγελου Προβολισιάνου
Πριν ξεκινήσει η κατάθεση του μάρτυρα, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε την παράταση των εργασιών της Επιτροπής έως τις 20/4, με τη ΝΔ -δια στόματος Γ. Γεωργαντά- να συμφωνεί. Παίρνοντας το λόγο, ο Νότης Μηταράκης προέβη σε δήλωση αναφορικά με τον αποθανόντα Βασίλη Μπεσκένη και την κατάθεση ενός εγγράφου στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής το Δεκέμβριο, λίγες μέρες πριν το θάνατο του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο έγγραφο που είχε φτάσει στην Επιτροπή από το υπουργείο Υγείας και αναφερόταν στις υπερωρίες που φερόταν να είχε εισπράξει ο αποθανών, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται το εργασιακό καθεστώς. Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για λυπηρό γεγονός, καλώντας όλο το Σώμα να αναλογιστεί τα λόγια και τις πράξεις του. «Δεν υπονοώ ότι ευθυνόμαστε για το θάνατο ενός ανθρώπου» υποστήριξε, προσθέτοντας όμως ότι ο ζήλος της πλειοψηφίας για να αποδειχτούν πράγματα και κατηγορίες μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. «Όποιος συντάκτης του εγγράφου αυτού δεν ξεκαθάρισε την εργασιακή σχέση, σφάλει» επισήμανε ο έτερος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Έπειτα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, πρότεινε η διερεύνηση του ΚΕΕΛΠΝΟ να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ειδικότερα, παρέθεσε πως πρέπει να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες ακόμα τέσσερις καταθέσεις, εκ των οποίων οι δύο θα είναι των Άδωνη Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη και στη συνέχεια θα εισέλθουν στο σκάνδαλο Novartis.
Αυταρέσκεια
Σε προσωπικές αναφορές με αρκετή δόση ναρκισσισμού επιδόθηκε ο Γιάννης Πιερρουτσάκος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν θα 'ήθελε ποτέ να είναι βουλευτής, αλλά υποστήριξε πως θα μπορούσε να είναι βουλευτής ακόμα και υπουργός! Ανέφερε, επίσης, πως είναι ανενεργό μέλος της ΝΔ και πως διετέλεσε διευθυντής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη διετία 1989 - 1990, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλα περνούσαν από εκείνον. Επισήμανε μάλιστα πως είναι και μεγαλύτερο από όλα τα μέλη της Επιτροπής, υπονοώντας πως είναι και ολίγον τι σοφότερος. Αναφορικά με την έκθεση Λιαρόπουλου που τον παρουσιάζει ως αργόμισθο στο «Ερρίκος Ντυνάν», σημείωσε πως είναι ανυπόστατη γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει, με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να τον επιβεβαιώνει.
Η εξέταση του μάρτυρα
Κατά την εξέταση του από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, ο μάρτυρας απέδωσε ευθύνες τόσο στα μέλη της εθνική αντιπροσωπείας αλλά και στη Δικαιοσύνη για το ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε υπέρογκα ποσά για να προβληθούν κοινωνικά μηνύματα, για τα οποία ο νόμος προβλέπει πως πρέπει να προβάλλονται δωρεάν. «Δεν φταίω εγώ κ. Λάππα, το νόμο τον ξέρω... Φταίει η Βουλή, αλλά με τους καναλάρχες δεν τα βάζετε εύκολα» απάντησε αρχικά και σχολίασε δηκτικά πως «όπου έχετε δει κοινωνικό μήνυμα πριν τη 01:00 το βράδυ εγώ να γίνω κάτι άλλο... Δεν πέρασαν μια τροπολογία, ένα νόμο για να παίζουν σε prime time». Όταν αντιλήφθηκε πως η τοποθέτησή του ήταν ατυχής, τότε ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ για την αθρόο μοίρασμα χρήματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ ισχυρίστηκε πως «ίσως έγινε από τους επόμενους».
«Υπάρχει υπόλοιπο» ακόμα κι αν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα
Σε αντίφαση υπέπεσε ο μάρτυρας αναφορικά με το περιβόητο ζήτημα των χορηγιών που κατατέθηκαν στα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ επί ημερών, από τις οποίες υπηρεσιακοί παράγοντες ισχυρίζονται πως πληρώθηκαν όσοι διορίστηκαν όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτελούσε χρέη υπουργού Υγείας. Ο κ. Πιερρουτσάκος υποστήριξε πως όταν αποχώρησε (σ.σ. 2009), άφησε ταμειακό υπόλοιπο ύψους 2 κατ. ευρώ από τις χορηγίες και πως το περίσσευμα αυτό -ή μέρος αυτού- μπορεί να υπήρχε έως το 2014, ασχέτως αν τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ταμειακό έλλειμμα ύψους 35 εκατ. ευρώ. «Βεβαίως υπάρχει υπόλοιπο» και «περισσεύουν τα λεφτά», ήταν οι ατάκες του μάρτυρα μετά από ανάλογες ερωτήσεις του κ. Λάππα. Μάλιστα, απέδωσε το υπόλοιπο αυτό στην τροποποίηση του προϋπολογισμού, ο οποίος –σύμφωνα με παρέμβαση βουλευτή της ΝΔ- συντελέστηκε μετά τη θητεία του κ Πιερρουτσάκου.
Δεύτερη αντίφαση
Σχετικά με το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού που οδηγούνταν τα ποσά των χορηγιών και για τον οποίο προγενέστεροι μάρτυρες έχουν διχογνωμήσει, εν τη ρύμη του λόγου του ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε πως «δεν υπήρχε» και αμέσως μετά διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει αν υπήρχε ειδικός λογαριασμός. Βέβαια, το πώς γίνεται ένας πρόεδρος να μην γνωρίζει μία τόσο σημαντική παράμετρο ή το να μην έχει προετοιμαστεί να απαντήσει επ’ αυτού είναι ένας εύλογος προβληματισμός… Πάντως, το ζήτημα διαλευκάνθηκε κατά την εξέτασή του από τον Νότη Μηταράκη και συγκεκριμένα όταν ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ειδικός λογαριασμός.
Για το ζήτημα του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πιερρουτσάκος ισχυρίστηκε πως δεν πρόκειται για φωτογραφική προκήρυξη. «Αυτό δεν είναι φωτογραφία, είναι αντικειμενική θέση το πώς και πού θα πρέπει να είναι ο πρώτος πυλώνας του υπουργείου» είπε. «Μόνο το όνομα του ιδιοκτήτη λείπει από την προκήρυξη…» αντέτεινε ειρωνικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Νομίζετε…» απάντησε ο μάρτυρας, κατηγορώντας τον Σπύρο Λάππα για συκοφαντία, αφού -κατά τα λεγόμενά του- όλα ήταν εν γνώσει του τότε υπουργού.
«Τι καθόσαστε;»
Έκκληση προστασίας απηύθυνε στους βουλευτές της ΝΔ ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκαλώντας αμηχανία στα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ο Σπύρος Λάππας ρώτησε τον κ. Πιερρουτσάκο για την επιχειρηματική και εργασιακή σχέση του γιου του με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τότε ο μάρτυρας εξανέστη, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια! Μάλιστα, ζήτησε τη βοήθεια των βουλευτών της ΝΔ. «Τι καθόσαστε;» φώναξε, υψώνοντας το χέρι προς τους κ.κ. Μηταράκη και Γεωργαντά, με τους δύο βουλευτές να τον κοιτούν αποσβολωμένοι.
Έπειτα, αποσαφηνίστηκε η... οικειότητα του κ. Πιερρουτσάκου με τους βουλευτές του ΝΔ, καθώς όταν ο Νότης Μηταράκης είχε το λόγο, ο μάρτυρας τον παρενέβη λέγοντας επί λέξει: «Σας μεγάλωσα στα γόνατά μου!».
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΠιερρουτσάκοςΕξεταστική ΕπιτροπήΚΕΕΛΠΝΟΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων