Η τρίτη αξιολόγηση κλείνει, η τέταρτη έρχεται | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η τρίτη αξιολόγηση κλείνει, η τέταρτη έρχεται

10:06 | 17/1/18

Σε ότι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις, αφού μετά και την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου τα πιο σημαντικά προαπαιτούμενα της έχουν κλείσει. Το βάρος τώρα θα δοθεί στην εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί

Σχεδόν αμέσως μετά την συμφωνία για τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας ξεκινά η προετοιμασία της τέταρτης. Κλιμάκια των θεσμών να βρεθούν ξανά στην Αθήνα στο τέλος του μήνα με στόχο την προετοιμασία για τα 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις , αφού μετά και την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου τα πιο σημαντικά από τα προαπαιτούμενα της έχουν κλείσει. Πλέον αν υπάρξουν «ουρές» με θέματα που δεν έχουν κλείσει αυτές θα είναι ήσσονος σημασίας.

Το κακό είναι ότι αν στην τρίτη αξιολόγηση τα περιθώρια καθυστερήσεων ήταν πολύ μικρά στην τελευταία μεγάλη αξιολόγηση τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν καθόλου. Αυτή την φορά θα πρέπει και τα τελευταία προαπαιτούμενα να κλείσουν με επιτυχία. Τούτο διότι κάθε αναβολή ή αστοχία θα καθυστερήσει και το κλείσιμο του προγράμματος ή μάλλον των προγραμμάτων αφού με λίγες ημέρες διαφορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα με τον ESM αλλά και το πρόγραμμα με το ΔΝΤ εκτός και αν το ταμείο αποφασίσει να αποχωρήσει ή να αλλάξει το πρόγραμμα με την Ελλάδα στην δική του αξιολόγηση του Φεβρουαρίου. Προηγουμένως όμως , θα πρέπει τα τελευταία προαπαιτούμενα τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων δανειστών να εναρμονιστούν όσο το δυνατό περισσότερο ώστε να υλοποιούνται ταυτόχρονα από τις ελληνικές αρχές.

Οι προτεραιότητες

Με εξαίρεση την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εμπορικές που είναι ένα μέτρο εκ μεταφοράς από την τρίτη αξιολόγηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Απρίλιο η τελευταία αξιολόγηση έχει λίγα νέα μέτρα. Το βάρος θα δοθεί στην εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Συγκεκριμένα:

1) Το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει να σταθεροποιήσουν τους ρυθμούς του ώστε να οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτύχουν τους τριμηνιαίους στόχους για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων . Η διαδικασία είναι κρίσιμη καθώς θα τρέχει για το πρώτο μισό του χρόνου μαζί με τα τέστ κοπώσεως για τις 4 μεγάλες εμπορικές τράπεζες Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί επι το αυστηρότερο ο νόμος Κατσέλη και να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίας για τις εκκρεμούσες αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο.

2) Θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες με τις παλιές οφειλές να εξοφλούνται στο σύνολο τους στο τέλος του χρόνου . Υπάρχει επίσης πρόβλεψη με την βοήθεια και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να γίνει μελέτη για την προσαρμογή των οφειλών του δημοσίου στην κοινοτική οδηγία που θα καθιστά τις οφειλές του δημοσίου ληξιπρόθεσμες σε 30 ημέρες αντί σε 90 ημέρες σήμερα.

3) Στην φορολογία θα πρέπει να γίνει κωδικοποίηση του ΦΠΑ, η μελέτη για αύξηση του ορίου για απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για νομικά πρόσωπα με τζίρο μέχρι και 25.000 ευρώ από 10.000 που είναι σήμερα. Επίσης θα πρέπει να συνεχιστεί η προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος σε όλες τις επιχειρήσεις.

4) Η υλοποίηση του ασφαλιστικού. Μέχρι και τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν απονεμηθεί το σύνολο των περίπου 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ που καθυστερούν. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των σε ένα ενιαίο οργανισμό των ταμείων του ΕΦΚΑ.

5) Στο δημόσιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την τοποθέτηση ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία να διοριστούν νέοι γενικοί διευθυντές και για λειτουργήσει στο σύνολο του το πρόγραμμα μόνιμης κινητικότητας στο δημόσιο.

6) Θα πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ ) που ολοκληρώθηκε στα χαρτιά ως δομή από τις διατάξεις του νομοσχεδίου με την απευθείας μεταφορά των 15 ΔΕΚΟ και παράλληλα να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ με σημείο αναφοράς το Ελληνικό.

7) Μαζί με την συζήτηση με τους δανειστές για την επίτευξη του στόχου του 2019 θα πρέπει να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών