Μάχη σε τρία μέτωπα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μάχη σε τρία μέτωπα

08:45 | 10/1/18

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, αλλά και η συζήτηση για την «άλλη Ευρώπη» στο επίκεντρο του Μαξίμου

Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό πορεύεται η κυβέρνηση, καθώς το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και η συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη διαμορφώνουν έναν «θερμό» Ιανουάριο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης πήραν αργά χθες το απόγευμα την «κρυάδα» του πολυνομοσχεδίου, καθώς αυτό κατατέθηκε στη Βουλή την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Σταύρος Κοντονής και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τους ενημέρωναν για το περιεχόμενό του. Βεβαίως, οι γκρίνιες και οι αντιρρήσεις δεν λείπουν, παρά το γεγονός ότι ουδείς πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, είναι προφανές –και αυτό διεφάνη και στην χθεσινή μαραθώνια «σύναξη» των υπουργών με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που μετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές- πως ορισμένες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου προκαλούν προβληματισμό. Αυτό αφορά, πρώτα και κύρια, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, φέρονται να παραδέχθηκαν, μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση «δε θα έφερνε από επιλογή» μία τέτοια διάταξη, αλλά και πως αυτή είναι προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Πάντως, παρά την παραδοχή πως αν δεν υπήρχε το κουαρτέτο, η κυβέρνηση δε θα έφερνε πρωτοβουλιακά μία τέτοια διάταξη, χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις… αρμοδίως πως με την συγκεκριμένη πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου  «ούτε καταργείται, ούτε περιορίζεται» το δικαίωμα στην απεργία. Ταυτοχρόνως, κατά πληροφορίες, στην χθεσινή συνεδρίαση δόθηκαν κι άλλες διαβεβαιώσεις προς τους ανησυχούντες βουλευτές: αφενός, για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε σχέση με το αν κινδυνεύει ή όχι η πρώτη κατοικία από την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο. Αφετέρου ότι με τον ανασχεδιασμό των κοινωνικών επιδομάτων, μία τρίτεκνη οικογένεια με εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ δε θα χάσει περισσότερα από 100 ευρώ τον χρόνο.

Πάντως, χθες, πριν οι συναρμόδιοι υπουργοί αναλάβουν το «μασάζ» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε φροντίσει να «φωτίσει» το διακύβευμα της επόμενης μέρας μετά την τρίτη αξιολόγηση, υπενθυμίζοντας πως μόλις τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση, τότε ξεκινά η σημαντικότερη όλων: δηλαδή, η συζήτηση για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αποκατάστασης της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, που σχετίζονται ακόμη και με το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο, όπως και με το πόσο αυτοδύναμα θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος και τις ανάγκες της μετά τον Αύγουστο που τελειώνει το πρόγραμμα.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση

Κι αν στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του πολυνομοσχεδίου και της κοινοβουλευτικής μάχης που θα γίνει η κυβέρνηση από σήμερα ως την προσεχή Δευτέρα απαιτούνται λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί, τότε σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την ονομασία της πΓΔΜ απαιτούνται κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλωσόρισαν στο υπουργείο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Κατά πληροφορίες, όσα ελέχθησαν κατά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε ενισχύουν την εκτίμηση που επικρατεί στην Αθήνα ότι το ονοματολογικό μπορεί να λυθεί. Εξάλλου, για την βούληση και της ελληνικής κυβέρνησης για λύση είχε διαβεβαιώσει μερικές ώρες νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει ήδη σηκώσει τον πήχη των απαιτήσεων για τυχόν πρόταση λύσης και ζητεί «συμφωνία-πακέτο» για όλα τα θέματα, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων τελεσφορήσουν, η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος και εντός συνόρων δεν θα είναι η ευκολότερη υπόθεση για την κυβέρνηση.

Στη Ρώμη ο Αλ. Τσίπρας

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η απόφαση του Μαξίμου να παίξει ενεργό ρόλο στον διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο για την κυβέρνηση: ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, προκειμένου να πάρει μέρος στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών ή στο «μέτωπο του Νότου», που συνεστήθη πριν 1,5 χρόνο με δική του πρωτοβουλία. Στη σημερινή διάσκεψη μετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ και της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και οι πρόεδροι της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχων των συμμετεχόντων ηγετών είναι να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική για την κοινωνική Ευρώπη και να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για το κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία, σε συνέχεια των διακηρύξεων της Συνόδου που είχε διεξαχθεί στο Γκέτερμποργκ.

Παράλληλα, οι ηγέτες του «μετώπου του Νότου» αναμένεται να επεξεργαστούν μία διακήρυξη για μία πιο φιλική, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη, αλλά και να τονίσουν την ανάγκη για αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνουν έναν κοινό προϋπολογισμό. Στόχος, άλλωστε, είναι η κατεύθυνση αυτού του προϋπολογισμού να είναι φιλικότερη προς την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και πιο δημοκρατική. Από την διάσκεψη των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. δε θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς οι συμμετέχοντες ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν για μία ακόμη φορά στην ανάγκη να επιδειχθεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις λεγόμενες «χώρες πρώτης γραμμής». Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ δε θα παραλείψει να θέσει και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, όπως και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών