Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

20:54 | 16/1/18

Το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώνεται χωρίς η Ελλάδα να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών - Η τέλος του τρίτου μνημονίου δεν συνεπάγεται ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας - Κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου λέγοντας ότι «την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο “Μνημόνιο” και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά» σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, η χώρα μας οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος χωρίς να έχει ανακτήσει ως σήμερα την εμπιστοσύνη των αγορών. Η χώρα χρειάζεται πολλά και η Κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο».

Αμφισβητώντας την κυβερνητική ρητορική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «δήθεν καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018» σημειώνοντας ότι «έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.  Έχουν συμφωνηθεί υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Και βέβαια έχει συμφωνηθεί εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος «αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη» τόσο για την έξοδο από την κρίση όσο και για την «ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας» και υποστήριξε την άποψη ότι «απαιτείται μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα. Μια συμφωνία που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε» αναλαμβάνοντας ο ίδιος «προσωπική δέσμευση» ότι «δεν θα γυρίσουμε στις παλιές, κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκ νέου λόγο για ένα «τολμηρό και συνεκτικό σχέδιο αλλαγών» μετά το μνημόνιο τονίζοντας ότι «εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις πόσο μάλλον ιδεοληψίες. Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της  ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών.  Θέλουμε να δίνουμε στους πολίτες ευκαιρίες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχιας. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημόσιας εκπαίδευσης ως του σημαντικότερου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας» συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δυναμική της. Για να ξεφύγουμε επιτέλους από την κατάρα του Σίσυφου. Η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει να σπρώχνει συνέχεια τον βράχο μόνο για να τον βλέπει να κατρακυλά πάλι πίσω».

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε ότι «η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με κάθε κόστος» υπογραμμίζοντας πως «το συνολικό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι το χαμηλότερο της τελευταίας 10ετίας. Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόλις 5,9 δις ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δις ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Νομίζω αυτό και μόνο τα λέει όλα για μια κυβέρνηση που τελικά ενδιαφέρεται να την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη».

Στον απόηχο των τελευταίων θετικών σχολίων που εισπράττει η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους και τους δανειστές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από τους ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Ιδιαίτερα οι φίλοι μας οι Γάλλοι – ίσως λόγω των ιστορικών δεσμών φιλίας – δεν φείδονται καλών λόγων» προσθέτοντας όμως ότι «τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς.  Διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο. Οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στη διαχρονική φιλία Γαλλίας και Ελλάδας, αναφέρθηκε προσωπικά στους Σαρκοζί, Ολάντ και Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο «μεταρρυθμιστή ευρωπαϊστή ηγέτη, ενώ παρουσιάζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ το όραμά του για την Ευρώπη  τόνισε ότι συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα του τωρινού προέδρου της Γαλλίας για τη νέα Ευρώπη.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με θετικά λόγια και για το ρόλο των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ειδικά μετά το 2009 και απηύθυνε νέο κάλεσμα στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα λέγοντάς τους «να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που η χώρα μας παρέχει και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις. Επενδύστε άφοβα και  με εμπιστοσύνη στη χώρα μας» συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξει σύντομα «ριζική πολιτική αλλαγή» που «θα επιτρέψει την εφαρμογή του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.  Μια πολιτική αλλαγή που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της και τη θέση που της αρμόζει. Στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών