12:31 | 4/1/18
Την αναγνώριση των δυσκολιών του ελληνικού λαού από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, αναγνωρίζει η Κομισιόν, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις
«Συνεχής και άγρυπνη» παραμένει η δέσμευση της Κομισιόν για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξη του ελληνικού λαού, ο οποίος «έχει βιώσει μεγάλες δυσκολίες μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση». Αυτό διαβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών.Πέντε ευρωβουλευτές από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυναν ερώτηση στους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη, τον Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Udo Bullmann, την επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών Pervenche Beres, τον Ισπανός Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ernest Urtasun και τον Γερμανό Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του Ελληνικού Προγράμματος, ενώ την καλούν “να διεξάγει εκτεταμένη αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων του Ελληνικού Προγράμματος και να διευκολύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεξάγει τον δημοκρατικό εποπτικό του ρόλο”. Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος υπεραμύνεται του προγράμματος του ΕΜΣ αλλά δίνει και διαβεβαιώσεις για το ενδιαφέρον της Επιτροπής στο κοινωνικό σκέλος των μέτρων.
Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Επιτροπή έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως «η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση του κοινωνικού αντικτύπου κατά την έναρξη του προγράμματος το 2015. Η αξιολόγηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με έναν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων».
Η Κομισιόν μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως περίπου 500.000 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ενώ όταν το μέτρο υλοποιηθεί πλήρως αυτός ο αριθμός θα φτάσει τις 750.000 πολίτες. Παράλληλα η Κομισιόν, απαντώντας στους Ευρωβουλευτές, αναφέρει πως «συνεχίζουμε να καταβάλλουμε μέγιστες προσπάθειες για την ενίσχυση ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να βοηθήσει την επανένταξη των Ελλήνων πολιτών στο εργατικό δυναμικό με έναν βιώσιμο τρόπο».
Μαρία Ψαρά
Σχετικές ετικέτες:Βάλντις ΝτομπρόβσκιςΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΟικονομία
Σχετικά άρθρα