Σκοπιανό: Συγκρούσεις κορυφής, χαραμάδες συνεννόησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκοπιανό: Συγκρούσεις κορυφής, χαραμάδες συνεννόησης

20:00 | 27/1/18

Τη συνέχιση του "σκληρού ροκ" μεταξύ κυβέρνησης - ΝΔ, αλλά και τις πιθανότητες συγκρότησης μίας "προοδευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή" για το ονοματολογικό ανέδειξαν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Την αναμενόμενη για την κυβέρνηση έκβαση είχαν τα κατ’ ιδίαν ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όσα ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκονται σε πλήρη σχεδόν αντιστοιχία με όσα ακούστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία.

Σύγκρουσης συνέχεια

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, όταν στο επιτελείο του πρωθυπουργού έφτασε το "γαλάζιο" αίτημα για… τη βουβή συνάντηση –δηλαδή ζητήθηκε να μην έχουν ήχο τα τηλεοπτικά πλάνα με την τυπική υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον οικοδεσπότη Αλέξη Τσίπρα- στο Μέγαρο Μαξίμου κατάλαβαν πως το ραντεβού κορυφής ήταν εξαρχής υπονομευμένο. Στο πλαίσιο αυτό, ουδείς στην κυβέρνηση έπεσε από τα σύννεφα, ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη δήλωσή του, να επιμένει πως δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία για επίλυση του θέματος, αλλά και να προαναγγέλλει πως η κυβέρνηση θα πορευθεί στον δρόμο των διαπραγματεύσεων μόνη της –ή, τουλάχιστον, χωρίς την "συνενοχή" της ΝΔ. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το Μαξίμου, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήκωσε απολύτως το γάντι, καταλογίζοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως επέλεξε "τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού". Παράλληλα, στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι εφεξής, η ΝΔ θα σηκώνει διαρκώς τον πήχη της διαπραγμάτευσης, δίνοντας έμφαση στο πλέον δύσκολο κομμάτι της: δηλαδή, στην αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Προοδευτικές προσδοκίες

Ωστόσο, την ώρα που μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώς διαπιστώθηκε η πλήρης διαφωνία και η συνέχιση της πολιτικής σύγκρουσης, το σκηνικό μοιάζει να είναι κάπως διαφορετικό σε ό,τι αφορά τα κόμματα της Κεντροαριστεράς –ήτοι την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι- αλλά και το ΚΚΕ. Ή, τουλάχιστον, υπάρχουν πιθανότητες να αποδειχθεί διαφορετικό το σκηνικό: η Φώφη Γεννηματά, για παράδειγμα, παρά τις σκληρές κριτικές διατυπώσεις που υιοθέτησε κατά της κυβέρνησης επέμεινε στην ανάγκη επίλυσης της διαφοράς με την πΓΔΜ, ενώ έκανε λόγο για "σύνθετη ονομασία" -εκτιμάται, μάλιστα πως η επιλογή της να μην "στενέψει" την έννοια της σύνθετης ονομασίας, δηλαδή να μην μιλήσει αυστηρά για γεωγραφικό προσδιορισμό, επί της ουσίας μπορεί να διευκολύνει την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Σύνθετη ονομασία έναντι όλων "που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο", πρότεινε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι αν υπάρξει κοινά αποδεκτή πρόταση λύσης στο τραπέζι, ο επικεφαλής του "Ποταμιού" θα είναι ο λιγότερο αυστηρός και λεπτολόγος και ο πλέον ένθερμος υπέρ της επίλυσης του θέματος. Στα θετικά των σημερινών συναντήσεων προσμετρά το Μέγαρο Μαξίμου και την επιβεβαίωση πως και το ΚΚΕ ζητεί σύνθετη ονομασία με απόκρουση του αλυτρωτισμού, στάση που επιβεβαιώθηκε από όσα είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με το βλέμμα σε Καμμένο - Σκόπια

Τούτων δοθέντων, αλλά και με δεδομένο ότι το Μαξίμου συνεχίζει να θέτει ως κύριο θέμα στην διαπραγμάτευση την απόκρουση του αλυτρωτισμού, οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του Δημήτρη Κουτσούμπα συνεχίζουν να γεννούν ελπίδες στην κυβέρνηση πως, αν φτάσει στην ελληνική Βουλή μία κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη με την πΓΔΜ πρόταση λύσης, τότε μπορεί να διαμορφωθεί ένα "προοδευτικό μπλοκ" πολιτικών δυνάμεων που θα αναλάβουν το ιστορικό βάρος επίλυσης μίας 27ετούς εκκρεμότητας στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αποδειχθεί ως η μόνη λύση, αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή. Προς το παρόν, άλλωστε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του και να εξαρτά την τελική του στάση από την ένταση των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, την Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ώστε να "ζυγίσει" τις αντιδράσεις και να διαπιστώσει κατά πόσον μπορεί να "σηκώσει" ένα "ναι" στην χρήση του όρου "Μακεδονία". Το πιθανότερο, πάντως, είναι να μην μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο σενάριο, καθώς η δεξιά στροφή της ΝΔ, το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η φημολογία περί ίδρυσης νέου "δεξιού" κόμματος στενεύει τα περιθώρια ελιγμών για τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στην περίπτωση αυτή, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τους βουλευτές του να αποχωρήσουν από τη Βουλή, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ του "όχι στην χρήση του όρου Μακεδονία" και του "δε θα φέρω πρόβλημα στην κυβέρνηση". Πάντως, ακόμη κι αν η αποχή των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ρίξε τον πήχη της πλειοψηφίας για να εγκριθεί τυχόν πρόταση λύσης, είναι σαφές ότι ένα τέτοιων διαστάσεων θέμα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί εύκολα να λυθεί με λιγότερους από 151 βουλευτές, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Βεβαίως, πριν καν έρθει η ώρα για την εξέταση των μαθηματικών της Βουλής, μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση: στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν με το βλέμμα στραμμένο στην σύσκεψη αρχηγών στα Σκόπια, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει το κόμμα της εκεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO –καθώς απ’ αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το κατά πόσον μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ να δρομολογήσει συνταγματική αναθεώρηση για απάλειψη των αλυτρωτικών διατυπώσεων στον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών