10:44 | 9/1/18
Ο πρώην υπουργός της ΝΔ αναγνώρισε το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2004-2009 η χώρα χρεώθηκε μεγάλο αριθμό δαπανών, ωστόσο διευκρίνισε ότι το 85% των χρεών ερχόντουσαν από το παρελθόν
«Η ευθύνη για την κατάσταση της χώρας είναι συλλογική και διαχρονική. Ένα μέρος της ευθύνης την έχουν και οι δικές μας κυβερνήσεις, αλλά μεγάλο μέρος έχουν οι προηγούμενες και οι επόμενες κυβερνήσεις» τόνισε σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο 24/7 ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ερωτώμενος για την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 2004-2009.Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αναπτυξιακές πολιτικές όπως το γεγονός ότι δεν θα υπήρχαν προοπτικές αξιοποίησης των λιμένων στη χώρα, το άνοιγμα στους Κινέζους και την αξιοποίηση λιμανιού στον Πειραιά με την Cosco, κάτι που πολέμησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Καραμανλή και προχωρούσε ο Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα θα ήταν στο ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης και του κόσμου.
Σημείωσε ότι «από το 2009 η Βουλή έγινε ένα εξεταστικό κέντρο για τα δήθεν σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου (...) και μεγάλο τίμημα για τη χώρα ήταν ότι όταν εισηγήθηκε ο Καραμανλής μια συλλογική διακυβέρνηση για τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, δέχθηκε ένα ανεύθυνο όχι από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου».
Παράλληλα, αναγνώρισε το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2004-2009 η χώρα χρεώθηκε μεγάλο αριθμό δαπανών, ωστόσο διευκρίνισε ότι το 85% των χρεών ερχόντουσαν από το παρελθόν, από τα εξοπλιστικά του Τσοχατζόπουλου για παράδειγμα, και αν έχει μια ευθύνη η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ότι δεν έδρασε γρήγορα. «Η κυβέρνηση Καραμανλή χάλασε τη μανέστρα των συμφερόντων. Πατούσε στη Δύση και άπλωσε χέρι στην Ανατολή» είπε.
Επιπρόσθετα, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «ο πολιτικός πρέπει να είναι διαχειριστής κρίσεων, όχι να τρέχει και να βγαίνει στα κανάλια. (...) Οφείλει να είναι και οραματιστής, να χωράει το όνειρο του καθ' ενός μέσα σ' αυτό το όραμα. (...) Πρέπει να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, να ξέρουμε που θέλει να πάει η χώρα και πώς θα πάει. Θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση με κάποιο τρόπο, και τα κόμματα στα βασικά ζητήματα να ξεπεράσουν τις μικρότητες και τις ματαιοδοξίες. Πρέπει να υπάρξει ηθική και πραγματική αξιολόγηση στο προσωπικό που παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους».
Ακόμη, είπε πως η προσπάθεια ανανέωσης του Μητσοτάκη σε πρόσωπα είναι η κυρίαρχη επιδίωξή του, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ποιοτική αυτή η αναβάθμιση.
Εν κατακλείδι, ξεκαθάρισε ότι η θέση της ΝΔ για το σκοπιανό διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι και δεν έχει μεταβληθεί. «Επιδίωξη είναι μια ονομασία κοινής αποδοχής, erga omnes, η οποία θα αναγνωρίζει ότι ιστορικά και πολιτιστικά η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Μεμονωμένες φωνές δεν τις μετράω, εγώ μιλάω για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι τον τόνο στις εθνικές διαπραγματεύσεις τον δίνει η κυβέρνηση και γι' αυτό δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα η Νέα Δημοκρατία για το θέμα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Ευριπίδης ΣτυλιανίδηςΠολιτική
Σχετικά άρθρα