10:23 | 18/1/18
Τρεις και καλά σχεδιασμένες θα είναι οι επόμενες απόπειρες δανεισμού από τις αγορές με την βοήθεια αυτή την φορά και των οίκων αξιολόγησης
Στόχος του υπουργείου Oικονομικών και του ΟΔΔΗΧ είναι πριν το τέλος του προγράμματος να έχει τίτλους «αναφοράς» στις πιο εμπορικές διάρκειες ομολόγων (3,5, 7 και 10 ετών) που δεν θα κατεβάσουν μόνο αλλά θα σταθεροποιήσουν τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου σε χαμηλά επίπεδα.Μέχρι στιγμής υπάρχει στην αγορά το ομόλογο των πέντε ετών το οποίο εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου με επιτόκιο 4,652% από όπου το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης. Σήμερα το ομόλογο αυτό διαπραγματεύεται στο 2,85% περίπου 180 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την έκδοση του.
Η αμέσως επόμενη έκδοση αναμένεται από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας μέχρι και το τέλος του μήνα. Ως γνωστό πρόκειται για ένα νέο επταετές ομόλογο μέσω του οποίο το δημόσιο θα δανειστεί 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο με βάσει τις επαφές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες θα είναι κάτω από το 3%. Πλεονεκτήματα της Ελλάδας θα είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup της Δευτέρας αλλά και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την Standard & Poor's κατά τουλάχιστον μια βαθμίδα από το Β - Στο Β.
Τον Μάιο θα γίνει η επόμενη κίνηση προς τις αγορές για την οποία δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις. Μπορεί να είναι η έκδοση 3ετούς ομολόγου ή η μετατροπή τρίμηνων ομολόγων σε εξάμηνα ώστε να αναδιαρθρωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός. Με βάσει εκτιμήσεις, ένα τριετές ομόλογο μπορεί να εκδοθεί με επιτόκιο κάτω από το 2% ενώ η ανταλλαγή των εντόκων θα γίνει με επιτόκιο λίγο κάτω από 1%.
Η έκδοση αυτή θα έχει «προίκα» άλλες τρεις αναβαθμίσεις της οικονομίας. Στις 16 Φεβρουαρίου από τoν οίκο Fitch στις 30 Μαρτίου από την Moody’s και στις 4 Μαϊο από το λιγότερο γνωστό καναδικό οίκο DBRs.
Το πιο σημαντικό όμως μέχρι και τότε είναι η πορεία των συνομιλιών για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με τους δανειστές αλλά και το ξεκαθάρισμα του τοπίου για την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.
Το Ιούλιο, αφού η Ελλάδα θα έχει πλέον ολοκληρώσει και την τέταρτη αξιολόγησης αναμένεται το δημόσιο να βγάλει στην αγορά για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια ένα νέο 10ετές ομόλογο για 2 ή 3 δισ. ευρώ . Το επιτόκιο που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα θα είναι κοντά στο 3% .
Στις 20 Ιουλίου θα γίνει νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard & Poor's από την οποία αν όλα έχουν πάει καλά αναμένεται και νέα αναβάθμιση της οικονομίας.
Κοντά στην λήξη του προγράμματος θα έχουμε άλλες δύο αξιολογήσεις στις 20 Αυγούστου από τον οίκο Fitch και στις 21 Σεπτεμβρίου από την Moody’s. Με νέες αναβαθμίσεις και από τους δύο αυτούς μεγάλους οίκους αξιολόγησης τα επιτόκια δανεισμού θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδανειστέςδιαπραγμάτευσηέξοδος στις αγορέςΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων