Τι θέση έχουν τα ταλέντα στην Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τι θέση έχουν τα ταλέντα στην Ελλάδα

13:19 | 23/1/18

Οι επιδόσεις της χώρας στο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου 2018

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου 2018 (Global Talent Competitiveness Index - GTCI) φέρνει για ακόμα μια χρονιά την Ελβετία στην πρώτη θέση της κατάταξης ως τη χώρα που ηγείται σε ανταγωνιστικότητα ταλέντου, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ.
Γενικά, οι Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κυριαρχούν στον Δείκτη GTCI με 15 από αυτές να βρίσκονται στις top 25. Ο φετινός Δείκτης ανέδειξε πως οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες 10 θέσεις έχουν κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά με σημαντικότερο εξ αυτών το καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες αποτελεσματικής συνεργασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες στη σημερινή αγορά εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση του Δείκτη. Η σχετική κατάταξή της είναι χαμηλή εντός της ομάδας εισοδήματος όπου ανήκει - έχει χαρακτηριστεί ως χώρα Υψηλού Εισοδήματος (οι ορισμοί των περιφερειών καθώς και των ομάδων εισοδήματος βασίζονται στην ταξινόμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Με εξαίρεση τον πυλώνα «Διατήρηση», η Ελλάδα αποδίδει γενικότερα κάτω του μέσου όρου της ομάδας εισοδήματος και της περιοχής της σε όλους τους πυλώνες. Η δεξαμενή των δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου που χαρακτηρίζονται ως δεξιότητες παγκόσμιας γνώσης (Global Knowledge skills) και αφορούν σε γνώσεις και δεξιότητες στελεχών σε διευθυντικούς ή ηγετικούς ρόλους, παραμένει σταθερή, απαρτιζόμενη κατά βάση από εγχώρια ταλέντα (η προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό παραμένει αδύναμη). Η ενίσχυση του πυλώνα «Ενεργοποίησης» (μέσω ενεργειών, όπως η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος) θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της Ελλάδας.

Σε σύγκριση με άλλες περιοχές πέρα από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η Ελλάδα κατέχει αρκετά καλύτερη θέση, ιδιαίτερα συγκρινόμενη με περιφέρειες που αποτελούνται κυρίως από αναδυόμενες χώρες: ξεπερνά όλες τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας (συγκεκριμένα, το 100% των χωρών έχει χαμηλότερη κατάταξη), καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές χώρες τόσο στην Ανατολική όσο και τη Δυτική Ασία που έχουν καλύτερες επιδόσεις.


Ως ομάδα των ανταγωνιστών της Ελλάδας ορίζονται οι χώρες υψηλού εισοδήματος που βρίσκονται στην Ευρώπη (δεν εξετάζονται οι χώρες με πληθυσμό μικρότερο από 5 εκατομμύρια). Η ομάδα αυτή αποτελείται από 19 χώρες.

Με βάση το επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας, η Πορτογαλία είναι ίσως ο πλησιέστερος ανταγωνιστής (που συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα). Η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη GTCI είναι χαμηλότερη από τις περισσότερες χώρες αυτής της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών