12:10 | 29/1/18
Τα στοιχεία δείχνουν πως όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη παρουσιάζουν για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία αύξηση. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν και οι χώρες που αναδύονται σε "ρυθμιστές" της παγκόσμιας οικονομίας
Πέρασαν δέκα χρόνια από την οικονομική κρίση που τάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, άλλαξε πολιτικούς συσχετισμούς και ανέδειξε αδυναμίες της Δύσης που ποτέ ως τότες δεν είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης. Σήμερα, φαίνεται πως διαφαίνεται η ανάκαμψη. Σε άρθρο των nytimes, σημειώνεται πως για πρώτη φορά, όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη σημειώνουν ταυτόχρονα θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Από την μία η Αμερική, που έπειτα από κρατικές δαπάνες της προηγούμενης διοίκησης βλέπει την 9η χρονιά ανάπτυξης και από την άλλη η Ευρώπη που έπειτα από την κίνηση της ΕΚΤ να "κόψει" φτηνό χρήμα σημειώνει επιτέλους ανάκαμψη.Το άρθρο παραθέτει χάρτη στον οποίο φαίνονται οι χώρες που παρουσιάζουν ανάπτυξη και για πρώτη φορά βλέπουμε την υφήλιο βαμμένη στα μπλε. Ωστόσο, η κατάσταση απέχει ακόμη πολύ από το να χαρακτηριστεί σταθερή, ενώ και οι πολιτικές αναταράξεις ανησυχούν τις αγορές. Πριν την μεγάλη κρίση του 2008, σημειώνεται στο άρθρο, η παγκόσμια οικονομία έτρεχε με ρυθμούς που ξεπερνούν "καθαρά" το 4%, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη θέλει τον ίδιο δείκτη να αγγίζει ασθμαίνοντας το 3.9%.
Στον χάρτη, φαίνεται η δυναμική της Ινδίας, που άγγιξε ανάπτυξη 6,3%, ενώ και η Τουρκία σημειώνει φέτος αύξηση της οικονομικής της δραστηριότητας κατά 4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας παραμένει χαμηλότερος από εκείνων της ΕΕ (1,5% και 2,2% αντίστοιχα). Τέλος μια ματιά στο χάρτη θα πείσει και τον πιο επιφυλακτικό πως οι αγορές της Ασίας συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομίας.
Με γαλάζιο, μπλε και σκούρο μπλε χρώμα οι χώρες που παρουσιάζουν ανάπτυξη/Με κίτρινο όσες βρίσκονται σε ύφεση
Ο παράγοντας αστάθειας "Τραμπ"
Οι απειλές Τραμπ για πυρηνικό Ολοκαύτωμα εναντίον της Βορείου Κορέας αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα αποσταθεροποίησης του αισιίδοξου οικονομικού κλίματος. "Συνήθως, λειτουργούσαμε με την ιδέα πως οι δυτικές αγορές είναι πολιτικά σταθερές, χαρακτηρίζοντας τις περιφερειακές πιο 'ριψοκίνδυνες'" σημειώνει ο διευθυντής της online χρηματιστηριακής εταιρίας OLX, Martin Scheepbouwer. "Τώρα, με το Brexit στην Ευρώπη και την προεδρία των ΗΠΑ, εμφανίζεται ένα νέο επίπεδο αστάθειας πάνω από την οικονομία. Είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί".Η Ευρώπη ανένηψε
Το άρθρο αναφέρεται όμως και στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η ευρωζώνη αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% τη νέα χρονιά, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στη χώρα μας, την Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο όπως αναφέρεται το 2009, η ύφεση άγγιζε το 4,9% (ενώ το 2012 η ανεργία στη χώρα μας άγγιζε το 27%) και έτσι το τοπίο μοιάζει να ομαλοποιείται. Επιπλέον, το άρθρο σχολιάζει πως την ώρα που η Ουάσιγκτον επένδυε σε κρατικές επενδύσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διέσωζαν τις εθνικές τους τράπεζες, μετακυλύωντας το κόστος στους φορολογούμενους και αυξάνοντας ραγδαία το κόστος δανεισμού ως το καλοκαίρι του 2012, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι ανέλαβε να κάνει "ό, τι ήταν απαραίτητο" για να αλλάξει αυτή η δυναμική.Η ανάκαμψη ευνοεί τα εργοστάσια σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ρουμανία, που σύμφωνα με τη nytimes βλέπουν τις παραγγελίες να αυξάνονται σταδιακά. Άλλωστε η ανάνηψη της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη ανάπτυξη στις ΗΠΑ κράτησε την κινεζική βιομηχανία σε ικανοποιητικά επίπεδα ζήτησης προϊόντων.
Λευτέρης Σαββίδης
Σχετικές ετικέτες:Οικονομίαπαγκόσμια ΟικονομίαΧρηματιστηριακό κραχ
Σχετικά άρθρα