Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: H Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: H Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα

14:23 | 8/2/18

Ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Γκιόργκι Μαρκβελασβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της Θέματα, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στο σύνολό τους και συγκεκριμένα τόνισε αναφορικά με την πΓΔΜ: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ' ουδένα τρόπο, το statusquo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της και ιδίως στο Σύνταγμά της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με την Αλβανία υπογράμμισε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Τέλος, σημείωσε ότι «οι θέσεις της Αλβανικής ηγεσίας που εγείρουν παντελώς ανυπόστατες απαιτήσεις παλαιών συνεργατών των ναζί, δεν ευνοούν την μεταξύ μας φιλία καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επισήμανε ότι είναι -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- το οποίο πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. «Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων» σημείωσε.

Τέλος, τόνισε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθυνόμενος στον Γεωργιανό ομόλογό του, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας, επέκεινα δε στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο Λαών μας. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ήδη οι συχνές επαφές μεταξύ των χωρών μας, ιδίως αφότου έχουμε συνάψει διπλωματικές σχέσεις, έχουν δημιουργήσει ένα άριστο κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα, υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε: «Για μας τους Έλληνες ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και σε αυτό το πλαίσιο θα είμαστε δίπλα σας για τα ζητήματα που αφορούν την δική σας χώρα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, το είπα και από την αρχή, κλείνω με αυτό, είναι έτοιμη να στηρίξει, γιατί γνωρίζουμε ποια προβλήματα έχετε. Κάθε φορά που έχετε δίκιο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάθε φορά που πρέπει και για την χώρα σας να εφαρμοσθεί στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, θα είμαστε δίπλα σας. Και επαναλαμβάνω. Στηρίζουμε την σύσφιξη των σχέσεών σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σας, σαν έναν βασικό προσανατολισμό, και θεωρούμε επίσης ότι αυτό έχει σημασία και για την γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. νΣε αυτό τον τομέα η Ελλάδα θα είναι σύμμαχός σας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του στην Αθήνα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα «για τη συμπαράσταση στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, στα θέματα που αφορούν τα κατεχόμενα και τα προβλήματα που έχουμε σχετικά με αυτά».

Ευχαρίστησε, επίσης, την ελληνική πλευρά για την έμπρακτη συμπαράσταση όταν η οικονομική κρίση ανάγκασε χιλιάδες Γεωργιανούς να φύγουν από την χώρα τους και να αναζητήσουν βοήθεια στην Ελλάδα και υπογράμμισε: «Εμείς οι Γεωργιανοί, σαφέστατα βλέπουμε το μέλλον μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε την Γεωργία ως «γέφυρα» που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και σημείωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα είναι ήδη πραγματικότητα ο αγωγός φυσικού αερίου, που θα συνδέει την Ασία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, τόνισε την σημασία που αποδίδει η χώρα του στην συμπαράσταση της Ελλάδας για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την δυναμική των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Γεωργίας, ενώ κατέληξε απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο να επισκεφθεί την Γεωργία στις 26 Μαΐου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης Δημοκρατίας της Γεωργίας.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών