19:49 | 28/2/18
"Συχνά τα παραδοσιακά ΜΜΕ ευθύνονται για τη διασπορά Fake news", ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, μιλώντας στο London School of Economics
Κριτική στα παραδοσιακά ΜΜΕ άσκησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο London School of Economics με θέμα τα fake news και την προπαγάνδα στα ελληνικά ΜΜΕ.Ο κύριος Παππάς είπε ότι τα σόσιαλ μίντια, παρά την κυριαρχία τους στο δημόσιο διάλογο, δεν βρίσκονται στον πυρήνα των αιτιών της σποράς ψευδών ειδήσεων.
Αντίθετα, είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες στην Ελλάδα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
"Το 2015 βιώσαμε μια περίοδο τεράστιας παραπληροφόρησης σχετικά με την κυβερνητική ατζεντα," είπε ο υπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και τις επακόλουθες διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. "Ήταν ξεκάθαρο πως τα παραδοσιακά μέσα δεν ενδιαφέρονταν για την αλήθεια παρά μόνο για τη δική τους προπαγάνδα, γι` αυτό και θεωρώ πως είναι και τα πιο επικίνδυνα."
Παρ'όλα αυτά τόνισε πως δεν είναι λύση η απαξίωση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι, είπε, είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να λαμβάνονται ως ζωτικής σημασίας παράγοντες προάσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών.
Ο κ. Παππάς πρόσθεσε πως για το φαινόμενο των fake news υπάρχουν μελέτες και ακαδημαϊκες έρευνες ήδη από από τη δεκαετία του 1950, οπότε και η δημοσιογραφία τέθηκε στο μικροσκόπιο των κοινωνικών επιστημών.
"Τα λεγόμενα φέικ νιουζ δεν αποτελούν αίτιο της κρίσης της πληροφορίας, αλλά το αποτέλεσμα της," είπε. "Πρόκειται για μια κρίση που έχει τις ρίζες της από τις απαρχές της γέννησης της παραδοσιακής δημοσιογραφίας. Η τεχνολογία και η κυριαρχία των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης επιτάχυναν το ήδη υπάρχον πρόβλημα, καθώς η μετάδοση της κατασκευασμένης ή ψεύτικης πληροφορίας πλέον είναι άμεση."
Αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης. Ο κ. Παππάς ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1000 ενημερωτικά σάιτς και μπλογκς, εκ των οποίων μόλις τα μισά έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου που συστήθηκε με διπλό σκοπό. Πρώτον για να υπάρξει μια καταγραφή του αριθμού των πηγών ψηφιακής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ενημερωτικών σάιτς και μπλογκς.
"Ο δεύτερος σκοπός ήταν να δώσουμε κίνητρα στα σάιτς να αντιμετωπίσουν με περισσότερο επαγγελματισμό το ρόλο τους," εξήγησε ο υπουργός. "Το πώς γίνεται αυτό; Όποιος δεν εγγραφεί δεν λαμβάνει κρατικές διαφημίσεις."
Μάλιστα, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει επαγγελματίες των διαδικτυακών μέσων εάν αυτοί αποφασίσουν να συστήσουν μια ανεξάρτητη δημοκρατικά εκλεγμένη επιτροπή που θα ελέγχει την ποιότητα της παραγόμενης δημοσιογραφίας στα σάιτς. "Εμείς έχουμε τα νομικά μέσα να αναγνωρίσουμε μια τέτοια επιτροπή αν οι διαδικτυακοί δημοσιογράφοι το επιθυμούν," είπε.
Άγγελος Ανδρέου
Σχετικές ετικέτες:Νίκος ΠαππάςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα