11:40 | 14/2/18
Σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών παραπέμπει ο τούρκος πρωθυπουργός για την οικοδόμηση μέτρων αποκλιμάκωσης και κάνει λόγο για "Αιγαίο-θάλασσα φιλίας" μετά την επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα- Επιμένει πως το επεισόδιο ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά
Σε νέες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της χώρας του προέβη ο τούρκος πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα. Εμφανίστηκε "σταθερός" στη "γραμμή" ότι το επεισόδιο ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά και προανήγγειλε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ κάτω από την "ομπρέλα" του ΝΑΤΟ.Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η "Άγκυρα τόνισε προς την Ελλάδα ότι η αποφυγή των εντάσεων θα ήταν καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις", προσθέτοντας πως "το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα φιλίας" μεταξύ των δύο κρατών, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους.
Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Αεροδρόμιο Esenboğa της Άγκυρας, πρόσθεσε: "Εκφράσαμε ρητά την πεποίθηση πως η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας". Ωστόσο επέμεινε πως οι εντάσεις στα Ίμια ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά.
"Πρόσφατα υπήρξε ένταση στην περιοχή και δώσαμε απάντηση στις παραβιάσεις", τόνισε, εμμένοντας στην τουρκική εκδοχή για όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις προς την τουρκική ακταιωρό ξεκίνησαν από το ελληνικό σκάφος.
Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν την επικοινωνιακή γραμμή ανοιχτή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.
Ο Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ τον Μάιο.
"Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν αμοιβαία τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω", κατέληξε χωρίς να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και τις έρευνες που διεξάγονται από την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία για κοιτάσματα πετρελαίου.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Ιμίων, όπου μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης έπλεαν τουρκικά σκάφη όντας "σε επιφυλακή".
Ανώτερα στελέχη του λιμενικού σώματος ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού που πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το σκάφος του λιμενικού σώματος ΓΑΥΔΟΣ που εμβολίστηκε έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση, αφού προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της μικρής ζημιάς που έχει υποστεί στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να ελεγχθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.
Πώς η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό σκάφος
Θυμίζουμε ότι η νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στο Αιγαίο, όταν σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, στις 12 παρά 15.Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.
Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.
Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του "Νικηφόρου", η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Περίπου δώδεκα ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:'Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων
Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων'.
Στρατιωτική βάση κοντά στα Ίμια ετοιμάζει η Τουρκία
Μία νέα στρατιωτική εγκατάσταση θα χτιστεί στο τουρκικό νησί Κάβος της Αλικαρνασού, που βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια μετά την τελευταία ένταση που προκάλεσαν τουρκικά σκάφη στην περιοχή, όπως αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.Όπως καταγράφει ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, τα μηχανήματα έχουν αρχίσει από σήμερα εντατικές εργασίες ενώ μία ακταιωρός περιπολεί στην περιοχή.
Χρήστος Δεμέτης
Σχετικές ετικέτες:ΊμιαΜπιναλί ΓιλντιρίμΠολιτικήΤουρκίατουρκικές παραβιάσεις
Σχετικά άρθρα