Παραδοσιακά έθιμα, κανταδόροι και καρναβαλική διάθεση ξεσήκωσαν την πόλη της Πάτρας (φώτο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παραδοσιακά έθιμα, κανταδόροι και καρναβαλική διάθεση ξεσήκωσαν την πόλη της Πάτρας (φώτο)

10:56 | 9/2/18

Παντρεύτηκε… η «Γιαννούλα»  - Δείτε φωτογραφίες

Τσικνοπέμπτη, μέρα χαράς και παραδοσιακού αποκριάτικου ξεφαντώματος, μέρα που η τσίκνα είχε την τιμητική της με τους Πατρινούς από νωρίς το πρωί  να το γλεντούν με την ψυχή τους τιμώντας το παραδοσιακό έθιμο, να ανταλλάσσουν ευχές, να γεύονται ψητές λιχουδιές και να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους.

Η πόλη συντονίστηκε στους αποκριάτικους ρυθμούς της Τσικνοπέμπτης. Η ατμόσφαιρα από νωρίς ήταν γιορταστική και όλοι ανταποκρίθηκαν με ανοιχτή καρδιά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της μέρας: ανεμελιά, εύθυμη διάθεση και απόδραση από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτοσχέδιες ψησταριές παντού, σε δρόμους, πεζόδρομους,  πλατείες και κάθε υπαίθριο χώρο δημιούργησαν εστίες κεφιού και χαράς σε εργαζόμενους και περαστικούς.

Οι εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» φέτος κάλυψαν ολόκληρη τη μέρα προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα βασισμένο στην παραδοσιακή, αυθεντική όψη της Αποκριάς, το οποίο χάρηκε το πλήθος των Πατρινών με τη συνδρομή και των πολύ καλών καιρικών συνθηκών.

Το μεγάλο λαϊκό γλέντι στο Νότιο Πάρκο με τη συναυλία του Γιώργου Βελισσάρη από τις 13.00 έως τις 17.00, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ενός τεράστιου ακροατηρίου και εξελίχτηκε σε πάνδημη γιορτή, έδωσε τη σκυτάλη λίγο αργότερα στα βραδινά παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα της Τσικνοπέμπτης και στον «Γάμο της Γιαννούλας», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές».

Μουσική, χοροί, ξέφρενο κέφι, ευθυμία και αυθεντική σατιρική διάθεση χαρακτήρισαν τις πομπές και το συναπάντημα γαμπρού και νύφης, που ένωσαν την Άνω και την Κάτω Πόλη σηκώνοντας την Πάτρα στο πόδι.

Η πομπή του γαμπρού Γουίλσον (τον συνόδευαν η Δημοτική Μουσική, το πλήρωμα 41 και εθελοντές), με σημείο εκκίνησης την πλατεία Πίνδου ακολούθησε την Αγίου Ανδρέου και κατέληξε στην Όθωνος Αμαλίας στο κάτω μέρος της πλατείας Τριών Συμμάχων.

Η πομπή της Νύφης, που κρατούσε ένα λουκάνικο, ξεκίνησε από την πλατεία Ταμπαχάνων και ακολουθώντας τη διαδρομή: Αγίου Δημητρίου – Πλατεία Αγίας Αικατερίνης (στάση και δρώμενο) – Βότσαρη – Γερμανού – Αγίου Νικολάου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη – Όθωνος Αμαλίας- πλατεία Τριών Συμμάχων, αναστάτωσε την πόλη με μουσικούς και χορούς. Η νύφη με τη συνοδεία της, η θεατρική ομάδα «Υποκριτές», το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων, καρναβαλιστές, φραγκοφορεμένοι, Βλάχοι, γύφτοι, «Στρατηγοί», Mπούλες, ταβέρνα με μεταμφιεσμένους και το Μουσικό Άρμα σκόρπιζαν παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση.

Στο κάτω μέρος την πλατείας Τριών Συμμάχων έγιναν τα «καρναβαλικά» ιδώματα γαμπρού και νύφης με τη νύφη να αγκαλιάζει και να φιλά τον γαμπρό και όπως η ίδια μας πληροφόρησε ο γαμπρός και όχι η νύφη είναι έγκυος. Η συνάντηση, που έγινε με την πρέπουσα καρναβαλική μεγαλοπρέπεια και επισημότητα, έγινε δεκτή με θερμές επευφημίες από τους … παραστεκάμενους. Τα φλας άναψαν για να αποθανατίσουν το πολυαναμενόμενο αντάμωμα με το ζευγάρι και τον κουμπάρο και τους λοιπούς συνοδούς να ποζάρουν τρισευτυχισμένοι.








Νύφη και γαμπρός ανέβηκαν σφιχταγκαλιασμένοι σε όχημα και οι δυο πομπές ενώθηκαν. Όλοι μαζί ξεκίνησαν χορεύοντας και ξεφαντώνοντας. Το ζευγάρι μέσω τρελής καρναβαλικής ευθυμίας, έξαψης, χορών και γλεντιού. χαιρετούσε τους Πατρινούς και η πομπή ακολουθώντας τη διαδρομή: Όθωνος Αμαλίας-Ερμού-Κορίνθου-Αγίου Νικολάου-25ης Μαρτίου κατέληξε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου για την επικύρωση του γάμου.

Ο γάμος ήταν πολιτικός και δεν είχε ρύζι. Η νύφη, που δεν κρατιόταν, καλούσε από μικροφώνου τον … Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο να την παντρέψουν. Το καρναβαλικό τελετουργικό ευθύς ξεδιπλώθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος με το μέλος του Δ.Σ. της Επιχείρησης Νίκο Δημησιάνο παρέδωσαν τη Νύφη ενώπιον κουμπάρου και  κοινού και σφράγισαν τον γάμο. Ο Πρόεδρος μας προέτρεψε να μην πλησιάσουμε στο τετράγωνο που θα κοιμηθεί το βράδυ το ζευγάρι. Όλοι μαζί έσυραν τον χορό γλεντώντας και ξεφαντώνοντας. Το δρώμενο και ο ντόρος  κορυφώνονταν.

Στα δρώμενα συμμετείχαν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές»: Θάνος Τσέρης (Νύφη), Σπύρος Σπυρόπουλος (Γαμπρός-Γουίλσον), Παναγιώτης Δουρδούνης (Κουμπάρος), Άρης Καρύδης, Μίλτος Παπλάς, Γιώργος Νταλιάνης, Ανδρέας Μόνιας, Αριστείδης Σφαέλλος, Αλέξανδρος Κυρσανίδης, Γιάννης Καστάνης, Ηλίας Γιαννιάς (η παρέα του Ντόρου) επιχειρώντας μια όσο το δυνατό πιο πιστή και κοντά στην αυθεντικότητα αναπαράσταση του εθίμου.

Παράλληλα με τα παραδοσιακά δρώμενα του «Γάμου της Γιαννούλας», στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ Κανακάρη και Καραϊσκάκη οι «Κανταδόροι της Santa Maura» (η χορωδία και μουσικοί μελών και φίλων του Συλλόγου των Λευκάδιων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη») επιφύλαξαν μια θαυμάσια μουσική εμπειρία σε ένα πολυπληθές ακροατήριο με καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια.  Οι φωνές μπλέχτηκαν με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική πινελιά τους και μας ταξίδεψαν στο χτες όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες και ακούσματα.









Τραγούδια όπως τα «Έλα και εσύ», «Απόψε την κιθάρα μου», «Μπαρμπα Γιάννη κανατά», «Δυο γλυκά ματάκια (Γιατί αγρυπνώ)», «Βαρκούλα θ’ αρματώσω», «Εις τον αφρό της θάλασσας», «Δίστιχα (Είσ’ ανθός), «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Να το πάρεις το κορίτσι»,  «Άσπρες κορδέλες (Μένω σε κάποια γειτονιά)», «Το αλφαβητάρι τση αγάπης», «Λαλούν τ’ αηδόνια», «Πάμε σαν άλλοτε» και «Σ’ ένα παπόρο μέσα», δημιούργησαν μια νοσταλγική και γεμάτη ζωντάνια ατμόσφαιρα. Οι «Κανταδόροι της Santa Maura» άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις και χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό.

Ήταν μια ιδιαίτερη μέρα με το κέφι και τη ζωντάνια να χτυπούν κόκκινο. Ο κόσμος εκφράστηκε με τον πιο αυθόρμητο τρόπο αποδεικνύοντας ότι τα παραδοσιακά έθιμα και η καρναβαλική διάθεση είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στις φλέβες του Πατρινού, που δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να πτοηθούν και να σιγήσουν.

Xορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2018: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Ελληνική Ραδιοφωνία Πρώτο Πρόγραμμα 91.6-105.8, ΕΡΤ Πάτρας, ΕΡΤ Πύργου.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών