Το χρηματιστηριακό τσουνάμι και η 'κακοτυχία' του ελληνικού ομολόγου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το χρηματιστηριακό τσουνάμι και η 'κακοτυχία' του ελληνικού ομολόγου

08:34 | 7/2/18

Η αναμενόμενη διόρθωση του αμερικανικού χρηματιστηρίου και η υποτιμητική κερδοσκοπία σκόρπισαν πάλι τον πανικό στις αγορές αναβάλλοντας την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου για την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Μετά τα ιστορικά υψηλά του δείκτη Dow Jones στις 26 του περασμένο Ιανουαρίου στις 26.071 μονάδες ακολουθώντας θετικό σερί ανόδου 2 ετών δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές και οι επενδυτικές τράπεζες που προέβλεπαν μια σοβαρή διόρθωση που θα σταματούσε έστω και για λίγο την άνοδο και θα έφερνε τις τιμές των μετοχών σε πιο λογικά επίπεδα. Μάλιστα προέβλεπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες δηλαδή προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Κάθε φήμη όμως για ένα «σημείο καμπής» χρειάζεται μια αφορμή για να γίνει πράξη. Την αφορμή αυτή έδωσε ένα καλό νέο: Η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ. Για τους εργαζόμενους - εκτός αυτών της Wall Street - ήταν μια θετική είδηση μαζί με την ανεργία των ΗΠΑ που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Για τους χρηματιστές όμως η είδηση μεταφράστηκε ως πληθωριστικές πιέσεις που θα φέρουν πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άρα το κόστος χρήματος.

«Καταλύτης» της πτώσης που ξεκίνησε από την Παρασκευή και φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε χθες με την ανάκαμψη του Dow Jones που άνοιξε με άνοδο 2,3% ήταν και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν σε συμβόλαια κάνουν πρόβλεψη για την πτώση των δεικτών ( Short Volatility Bets ). Με δεδομένη την μεγάλη άνοδο είδαν την ευκαιρία για κέρδη και άρχισαν να πωλούν μαζικά μετοχές από την Παρασκευή. Την τάση αυτή ακολούθησαν μοιραία και οι υπόλοιποι με την κορύφωση να έρχεται την Δευτέρα, όταν μέχρι και το τέλος της ημέρας είχαν χαθεί περίπου 4 τρις. δολάρια.

Η διαφορά σε σχέση με την κρίση που είχαμε πριν από περίπου 10 χρόνια με την πτώση της Lehman Brothers είναι ότι αυτή την φορά όλοι περίμεναν της διόρθωση και γι' αυτό η κατάσταση άρχισε αν ισορροπεί από χθες

Ευάλωτο το ελληνικό χρηματιστήριο

Η μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ που μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη χτύπησε το ελληνικό χρηματιστήριο ως «μετασεισμός» με γενικό δείκτη να υποχωρεί από την Παρασκευή μέχρι και χθες κατά 5,47 % παρότι δεν είχε ζήσει την μεγάλη άνοδο που είχαν το αμερικανικό αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα γνωστό δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και η αδυναμία που έδειχνε ο Τραπεζικός δείκτης είχαν αρχίσει να απαλείφονται σιγά – σιγά από το περασμένο καλοκαίρι αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ευάλωτο και λόγω έλλειψης βάθους της αγοράς απέναντι σε κάθε μεγάλη ή μικρή διακύμανση των αγορών.

Γιατί αναβλήθηκε η έκδοση του επταετούς

Η ταραχή που επικρατούσε μέχρι και χθες τουλάχιστον στις αγορές ανέβαλε και την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου αναφοράς που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ από την Δευτέρα.

Η απάντηση στο γιατί δεν βγήκαμε χθες ενώ βγήκε με επιτυχημένες εκδόσεις και η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία είναι απλή: Γιατί μπορούσαμε. Η έκδοση του νέου ομολόγου είναι δοκιμαστική και δεν συνδέεται με άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους. Γίνεται για να χτιστεί μια συνολική εικόνα των τίτλων του ελληνικού δημοσίου και όχι επειδή θα έπρεπε να γίνει συγκεκριμένη μέρα. Άλλωστε τα χρήματα θα έμπαιναν στον «κουμπαρά» που θα χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος του μνημονίου. Αν χθες η Ελλάδα έβγαινε στην αγορά να ζητήσει 3 δισ. ευρώ το επιτόκιο θα ήταν κοντά στο 3,5% με τους πωλητές ελληνικών τίτλων να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες λόγω αναστάτωσης. Ένα τέτοιο επιτόκιο είναι προφανώς σημαντικά καλύτερο από το επιτόκιο του 4,625% που πέτυχε με το πενταετές του Ιουλίου. Μπορεί όμως να πέσει και κάτω από το 3,3% αν γίνει σε πιο ήρεμες συνθήκες αγορών οι οποίες αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και μάλλον την ερχόμενη Τρίτη, 13 του τρέχοντος.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών