Τσακαλώτος: Ενδιαφέρον αλλά και απορίες για την 'επόμενη μέρα' από τους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσακαλώτος: Ενδιαφέρον αλλά και απορίες για την 'επόμενη μέρα' από τους επενδυτές σε Παρίσι - Λονδίνο

11:11 | 16/2/18

Οι επενδυτές στο Παρίσι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το «πλέγμα προστασίας» που θα έχει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Ενδιαφέρον για επενδύσεις αλλά και πολλές ερωτήσεις για τράπεζες και τα σχέδια της Κυβέρνησης μετά το τέλος του προγράμματος δέχθηκε ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  στην μίνι περιοδεία του σε Παρίσι και Λονδίνο.

Οι επενδυτές στο Παρίσι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το «πλέγμα προστασίας» που θα έχει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός οικονομικών καθησύχασε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της ενώ για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος μίλησε για το μαξιλάρι ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί και θα μπορέσει με ασφάλεια να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους για πολύ μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε επίσης για τα σχέδια της ανάπτυξης τους τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα έχει υπό την διαχείριση του η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ( ΕΕΣΥΠ ) αλλά και για την αξιοποίηση των συμμετοχών του δημοσίου.

Στο Λονδίνο οι ερωτήσεις εκπροσώπων αμιγώς επενδυτικών οίκων περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την ελάφρυνση του χρέους, το πρόγραμμα των εκδόσεων ελληνικών ομολόγων τόσο το επόμενο διάστημα όσο και μετά την λήξη του προγράμματος και για το μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στα ερωτήματα για την ελάφρυνση του χρέους ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η λύση προβλέπει την διατήρηση μέσω ενός πλέγματος μέτρων της διατήρησης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας κάτω από το 15% του ΑΕΠ προνόμιο που όπως είπε δεν έχει άλλο κράτος της ΕΕ . Σε ότι αφορά την πορεία της λύσης τόνισε ότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στην άνοιξη.

Σε ότι αφορά στην αγορά ομολόγων , ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για την αποκατάσταση της «εικόνας» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος μετά από 8 χρόνια απουσίας με προσεκτικές κινήσεις που θα λαμβάνουν υπ όψιν και την πορεία των αγορών. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα βιαστεί και δεν χρειάζεται να βιαστεί στην έξοδο της στις αγορές δεδομένου ότι δεν έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης που πρέπει να καλυφθούν από νέα ομόλογα.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι παραμένουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη. Στις αμφιβολίες που εκφράστηκαν για το μεγάλο υπόλοιπο των κόκκινων και τα stress test τόνισε ότι ακόμη και αν θα υπάρχουν κάποιες ανάγκες κεφαλαίων θα είναι απολύτως αντιμετωπίσιμες ενώ διαβεβαίωσε ότι η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών