Ευθεία επίθεση Βενιζέλου στη Γεννηματά για την πρόταση αναθεώρησης Συντάγματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ευθεία επίθεση Βενιζέλου στη Γεννηματά για την πρόταση αναθεώρησης Συντάγματος

17:12 | 27/3/18

"Σύγχυση στρατηγικής η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος" λέει ο Ευ. Βενιζέλος

Για «πρωτοβουλία που προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος,
αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενέργεια της Φώφης Γεννηματά να στείλει σχετικές επιστολές σε όλα πολιτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση, η οποία εκβιάζει τους θεσμούς και όταν, ως αντιπολίτευση, ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτή τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών. Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση; Από ποιον ζητάς συναίνεση; Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, διότι αριθμητικά, πριν πάμε στα πολιτικά, εάν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, δεν υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση. Άρα, για τι μιλάμε; Μιλάμε για κάτι στο οποίο πρέπει να συμπράξει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα, απευθύνεσαι αυτή τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντί να λες "ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος" λες "ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη", που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για maxi θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έξεφρασε πλήρως τη διαφωνία του με την πρόταση για αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος, τονίζοντας: «Να καταργηθεί ο σκληρός πυρήνας των μη αναθεωρούμενων διατάξεων και να μπορεί να γίνει αναθεώρηση σε μία Βουλή, σε μία Σύνοδο, με 180, όταν για να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο θέλεις 2/3, όταν για να δώσεις ψήφο στους αποδήμους θέλεις 2/3. Δηλαδή, πιο εύκολα θα αναθεωρείς το Σύνταγμα απ' ό,τι τον εκλογικό νόμο».

Αφησε, επίσης, αιχμές για το ότι δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως δεν τον είχε ενημερώσει κανείς, ούτε επί της ουσίας, ούτε επί των χειρισμών. «Είπα την άποψή μου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το πολιτικό κλίμα και την πολιτική στρατηγική, αλλά εγώ δεν είμαι ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του γενικού εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001 που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση. Κανένα πρόβλημα της χώρας -η οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, η ανάπτυξη, η έξοδος από το μνημόνιο- δεν συνδέεται με το Σύνταγμα, κανένα πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως συνταγματικό ή ανυπερθέτως συνταγματικό» ανέφερε.

Σχετικά με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή είναι μία διάταξη που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα από το 1864 και «κάθε άσχετος, ο κάθε επιπόλαιος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι δήθεν ειδικός, λέει, μα το 2001…».

Πλήρης είναι η διαφωνία του κ. Βενιζέλου για τη στρατηγική που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής. «Δεν είμαι στον δημόσιο βίο γενικότερα για να εκφράζω την άποψη ενός κόμματος σε θέματα, όπως το Σύνταγμα, ή σε θέματα, όπως η εθνική στρατηγική, ή σε θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική. Έχω μία υποχρέωση να μιλάω στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, δεν με ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα. Επιπλέον, κατά παράδοση, η οποία γίνεται απολύτως σεβαστή, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εκτός πάσης κομματικής πειθαρχίας. Αυτό έγινε σεβαστό από όλα τα κόμματα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα; Λοιπόν, αυτές είναι κινήσεις, οι οποίες δημιουργούν στρατηγική σύγχυση, διότι εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των Θεσμών, καλείς την κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει εάν συμφωνεί και εάν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν συμφωνεί προφανώς, δεν αρκεί αριθμητικά, αριθμητικά εξαρτάσαι από τη συμφωνία του κ. Τσίπρα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, φωτογραφία  EUROKINISSI

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών