«Καμπανάκια» από Ντράγκι στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Καμπανάκια» από Ντράγκι στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

11:14 | 24/3/18

Για τις προοπτικές της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

O Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε του Ευρωπαίους ηγέτες ότι παρά τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, τέσσερις μεγάλοι κίνδυνοι απειλούν την ανάκαμψη:

- Ο πρώτος δεν είναι άλλος από τον εμπορικό προστατευτισμό και των αποδυνάμωση των θεσμών πολυμερούς επίλυσης διαφορών. Οι δασμοί και τα αντίποινα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη ξεκαθάρισε, την ώρα που οι αγορές αιμορραγούσαν εν μέσω σινο-αμερικανικών πυρών.

- Με τη νομισματική πολιτική να παραμένει χαλαρή, η όποια πρωτοβουλία για απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα προκαλούσε ένα «τοξικό μείγμα»

- Μία πιθανή διόρθωση στις τιμές ενεργητικού των ΗΠΑ θα προκαλούσε ντόμινο αντιδράσεων στις αγορές. Μία πρόγευση είχαμε το Φεβρουάριο. Το γεγονός ότι οι αναταράξεις του προηγούμενου μήνα περιορίστηκαν στις μετοχές δεν είναι λόγος εφησυχασμού, διαμήνυσε. Η διάχυση και στις άλλες κατηγορίες ενεργητικού είναι πάντα πιθανή.

-Τα λάθη στη δημοσιονομική πολιτική. Αν και η ΕΚΤ είχε καλέσει στο παρελθόν τις χώρες με περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για να θωρακίσουν την ανάπτυξη, προειδοποιεί πως τώρα μία υπέρμετρη αύξηση των δημοσίων δαπανών θα οδηγούσε σε υπερθέρμανση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. Εμφανίστηκε δε επικριτικός έναντι της πολιτικής Τραμπ, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες αμερικανικές φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters και το Bloomberg, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε πάντως και σταθερούς παράγοντες, όπως την σταθερή ανάκαμψη της κατανάλωσης, τις επενδύσεις που αναπτύσσονται με ρυθμούς «προ κρίσεως», την υποχώρηση του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών