Σκληρό 'μαρκάρισμα' από το ΔΝΤ για συντάξεις - αφορολόγητο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκληρό 'μαρκάρισμα' από το ΔΝΤ για συντάξεις - αφορολόγητο

11:37 | 13/3/18

Επιμένει το ΔΝΤ σε σκληρούς όρους για συντάξεις και αφορολόγητο με μείωσή του από το 2019, για να μετέχει στο πρόγραμμα

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης έχει ξεκινήσει. Μέσα σε «ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα», όπως χαρακτηριστικά είπαν χθες, οι πρωταγωνιστές του Eurogroup έθεσαν ένα πολύ αυστηρό χρονικό πλαίσιο ενόψει του Αυγούστου του 2018, όταν δηλαδή η Ελλάδα βγαίνει από το οικονομικό πρόγραμμα: ο Απρίλιος για το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, τον Ιούνιο για τις συμφωνίες για χρέος και μεταμνημονιακή περίοδο.

«100 μέρες έχουν απομείνει», προειδοποίησε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Για ένα ομαλό τέλος του προγράμματος μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Είναι η στιγμή που όλες οι πλευρές βάζουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι. Εν αναμονή της ορκωμοσίας της γερμανικής κυβέρνησης και της ενημέρωσης του νέου υπουργού Οικονομικών, οι τεχνικές συζητήσεις των θεσμών έχουν ξεκινήσει. Και μαζί και η νέα κόντρα των δανειστών για το πότε και πώς θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα που αφορούν τη μείωση συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου.

Πληροφορίες του news247 αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πιέζει για την εφαρμογή τους το 2019, αφού οι οικονομολόγοι του επιμένουν στο δυσοίωνο σενάριό τους που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επίσης, το Ταμείο φέρεται να υποστηρίζει και την αναστολή των λεγόμενων «αντίμετρων» και για τις δύο χρονιές (2019-2020). Διαφορετική γνώμη φαίνεται να έχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές που θεωρούν ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά το 2019 και το 2020.

Η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαΐου, αφού τότε αναμένεται να εκδοθούν τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2017 και θα είναι ξεκάθαρο αν η οικονομία αποδίδει επαρκώς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που οι Βρυξέλλες εκτιμούν σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την περίοδο μετά το ελληνικό πρόγραμμα. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την ιδιοκτησία του προγράμματος, τις αδυναμίες της διοίκησης, αλλά και τη μη εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι πως το τέλος του προγράμματος και η επερχόμενη ανάπτυξη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη για χαλάρωση ή ως πιστοποίηση ότι όλα πάνε καλά, αφού «η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί».

Μεγάλη έμφαση δίνεται στο «μαξιλαράκι» των χρημάτων που θα έχει η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο. Το cash buffer που ήδη έχει αρχίσει να μαζεύεται, θα προκύψει από την πέμπτη δόση των 11,7 δις για να δημιουργηθεί ένα περιθώριο 16,7 δις. -μπορεί και λίγο παραπάνω, έως 20 δισ. ευρώ συζητείται και θεωρείται σημαντικό αφού με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώνει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις έως το 2020.

Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται η πολιτική σφραγίδα της Γερμανίας που αναμένεται με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Ανάμεσα στις ιδέες που υπάρχουν είναι να χρησιμοποιούν τα 27 δις ευρώ που μένουν από το πακέτο των 86 δις για να αγοραστεί το χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ένα κομμάτι που καλύπτει στην πράξη τα επόμενα 4- 5 χρόνια. Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο ως τις 20 Αυγούστου, αφού ως τότε είναι διαθέσιμα τα χρήματα του ΕΜΣ.

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο επιλογές, η προληπτική γραμμή στήριξης ή το σύμφωνο σταθερότητας. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η προληπτική γραμμή δεν θα έχει περισσότερα οφέλη και πως πολιτικά θα είναι δύσκολο. Το δεύτερο σενάριο προωθείται αλλά μένει να καθοριστεί επίσης έως τον Ιούνιο.

«Εχουμε 100 μέρες μέχρι την 21η Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να αποφασίσουμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» τόνισε από την μεριά του ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Η μετα-μνημονιακή επιτήρηση δεν θα πρέπει ούτε να είναι, ούτε να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Όπως είπαν οι υπεύθυνοι του Eurogroup, στις αρχές Απριλίου, πριν ακόμη από το Ορθόδοξο Πάσχα, η Ελλάδα θα έχει παρουσιάσει το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, το οποίο θα εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια.

Μαρία Ψαρά

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών