09:58 | 5/4/18
Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο οικονομικό επιτελείο ώστε ει δυνατόν ακόμη και την Μεγάλη Παρασκευή να αποσταλεί στους θεσμούς το draft του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης
Το αναπτυξιακό σχέδιο όπως είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του τις προηγούμενες ημέρες βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και θα παραδοθεί ανεπίσημα στους επικεφαλής των θεσμών ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση ανάμεσα στις δύο πλευρές.Η επίσημη παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου θα γίνει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν το κείμενο για την στρατηγική ανάπτυξης από την κυβέρνηση για να διερευνήσουν σε ποιο βαθμό είναι αποφασισμένη να συνεχίσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων δικής της ιδιοκτησίας κατά την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το αναπτυξιακό της σχέδιο που προβλέπει ένα μείγμα δημοσιονομικής σταθερότητας και ένα πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων μπορεί να απορροφήσει τις όποιες επιφυλάξεις των θεσμών για... εκτροπή από τους στόχους κατά την μεταμνημονιακή περίοδο, το διάστημα που το Μαξίμου προσδιορίζει ως την “επόμενη μέρα”.
Το Μαξίμου θέλει να προϊδεάσει τους θεσμούς για το κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο γνωρίζοντας πως εν πολλοίς θα καθορίσει και την μορφή που θα έχει η επιτροπεία της χώρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ο Απρίλιος αντιμετωπίζεται ως ένα ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο διάστημα 16-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον είναι προγραμματισμένη η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ κι εκεί ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κατανοήσει τί ακριβώς θα αξιώσει το Ταμείο σε σχέση με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Η σύνοδος του ΔΝΤ συμπίπτει με την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, στην βάση του περίφημου γαλλικού μηχανισμού που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης συνδυάζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης με το χρέος. Στο μεταξύ φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την εξειδίκευση του πλαισίου που προβλέπει το γαλλικό “κλειδί” με στόχο να μειωθούν οι αποστάσεις στις εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν στην ελληνική οικονομία. Ως γνωστόν ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται πως το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% για το 2018, το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,5%.. Όμως η δυνατότητα ενεργοποίησης της ρήτρας ανάπτυξης μέσω του γαλλικού μηχανισμού μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει εξάλλου και η συζήτηση για τον έλεγχο που θα ασκείται στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα. Όσο πιο πειστικό θα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης διασφαλίζοντας τολμηρές μεταρρυθμίσεις τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα δοθούν στην χώρα για μία μορφή εποπτείας που δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση νέο πρόγραμμα και δεν θα συνοδεύεται από μέτρα.
Βούλα Κεχαγιά
Σχετικά άρθρα