10:43 | 13/4/18
Πίστωση χρόνου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Σε ποια σημεία υπήρξε σύγκλιση στην τρίτη κατά σειρά συνάντησή τους μέσα σε ένα μήνα
Για μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ του Ιουλίου μετατίθεται η όποια συμφωνία στο Σκοπιανό καθώς ο Νικολά Ντιμιτρόφ στη συνάντηση που είχε στην Αχρίδα με τον Νίκο Κοτζιά ζήτησε τουλάχιστον έξι μήνες για να περάσει τις όποιες συνταγματικές αλλαγές από το Κοινοβούλιο του.Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στις όχθες της λίμνης Αχρίδας, σε μια από τις πολλές εξοχικές κατοικίες του Τίτο, Ελλάδα και Σκόπια είχανε την τρίτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών μέσα σε ένα μήνα χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία.
Σε τέσσερα σημεία υπήρξε σύγκλιση σε αυτή τη συνάντηση. Σε συμφωνία για την προστασία των συνόρων, σε θέματα που αφορούν στην αποφυγή προπαγάνδας, σε θέματα διατύπωσης μη αλυτρωτικών θέσεων και σε κοινές δράσεις χαμηλής πολιτικής. Οι δύο πλευρές έφτασαν στον πυρήνα των συνομιλιών που είναι τα τρία επίμαχα άρθρα στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Τα άρθρα αυτά μιλούν για «μακεδονική» γλώσσα για «μακεδονική» ιθαγένεια και για δικαιώματα «του μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες, όπως και για τους Μακεδόνες απόδημους».
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι είναι αδύνατον σε αυτή τη χρονική στιγμή να περάσουν οι όποιες αλλαγές και ζήτησε πίστωση χρόνου. Παρ´όλα αυτά η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και θέλει να βρει λύση με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών να έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας του, να κλείσει η Ελλάδα τα ανοιχτά μέτωπα και δεν το απασχολεί ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
Σε ότι αφορά τη φράση του Νικολά Ντιμιτρόφ ότι συζήτησαν «θέματα για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές» διευκρινίζεται ότι όταν έγινε συζήτηση για τα σχολικά βιβλία, η Ελλάδα παρέδωσε υπόμνημα 180 σελίδων που περιγράφουν τις αλυτρωτικές αναφορές σε αυτά. Η πλευρά των Σκοπίων ζήτησε από την πλευρά της χρόνο να μελετήσει και τα ελληνικά σχολικά βιβλία μήπως εντοπίσει και εκείνη αλυτρωτικές αναφορές, αίτημα που έγινε φυσικά αποδεκτό.
Ο Νίκος Κοτζιάς θα ξανασυναντήσει τον Νικολά Ντριμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη στις 3 Μαΐου ενώ δεν υπάρχει ακόμη στον άμεσο σχεδιασμό συνάντηση των δυο πρωθυπουργών.
Αλεξία Τασούλη, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικές ετικέτες:Νίκος ΚοτζιάςΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπιαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων