13:15 | 23/4/18
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε ότι η διωτικοποίηση μπορεί να μετατραπεί σε «ευκαιρία» και ζήτησε περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για εργαζόμενους. Μύδροι κατά της κυβέρνησης από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διεξάγεται η επείγουσα συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση λικνιστικών μονάδων της ΔΕΗ (Φλώρινα και Μεγαλόπολη) εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τις συνδικαλιστικές ενώσεις.Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ζήτησε από τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα το νομοσχέδιο. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να μετατρέψει την πώληση σε ευκαιρία «παρά τον αναγκαστικό χαρακτήρα» της. Τόνισε, πάντως, ότι η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να προχωρήσει και να υπάρξει εύλογο τίμημα. Παράλληλα, αναγνώρισε, ότι η ΔΕΗ δεν είχε τη δυνατότητα να επενδύσει στις λιγνιτικές μονάδες που παραχωρούνται και διεμήνυσε ιδιαίτερα στην Μεγαλόπολη ότι «ο λιγνίτης τελειώνει πολύ πιο σύντομα».
Ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε, όμως, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να δημιουργήσει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους πέραν της πρόβλεψης για προστασία όλων των θέσεων για έξι χρόνια. Συγκεκριμένα, τόνισε μεν ότι οι νέοι εργοδότες «δεν έχουν κανένα λόγο απολύσουν» αλλά σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως το εργασιακό μέλλον και οι πλήρεις αποζημιώσεις όσων ενδέχεται να φύγουν μετά από έξι χρόνια.
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αφήνει τους εργαζόμενους «βορά» στους νέους εργοδότες. «Με το νομοσχέδιο δεν λύνονται τα θέματα εργασιακών σχέσεων. Δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να έχει δικό του κανονισμό και δικό του μισθολόγιο» κατήγγειλε ο κ. Αδαμίδης. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν έχουν σκοπό να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις και υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονίων οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απώλεσαν 5,6 δις ευρώ.
Ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του με το νομοσχέδιο και ζήτησε να αποσυρθεί. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι έχει κάνει το νομοσχέδιο ιδιαίτερα «ελκυστικό» στους υποψήφιους επενδυτές για να πετύχει η ιδιωτικοποίηση «χωρίς όρους». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι δεν χρειάζονται επενδύσεις στις μονάδες που παραχωρούνται και ότι η συμφωνία είναι «ετεροβαρώς ωφέλιμη προς τους ιδιώτες». Μίλησε δε ακόμη και για απιστία. «Εάν το προσωπικό είναι πλεονάζον τίθεται θέμα απιστίας, εάν χρειάζεται και το μειώνουμε τότε είναι δώρο. Κατέληξε δε λέγοντας: «Δεν θα βρεθούν επενδυτές, αλλά εάν βρεθούν είναι γιατί τα πουλάνε κοψοχρονιά».
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικά άρθρα