16:36 | 13/4/18
Καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην απειληθεί η ζωή του κρατούμενου ο οποίος ζητά άδεια για παρακολούθηση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο
Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, για να μην απειληθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας ζητούν 22 βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον, Νίκο Ξυδάκη και συνυπογράφοντα τον Νίκο Φίλη.Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της συμπολίτευσης ζητούν να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τον Δημάκη ο οποίος παραμένει σε απεργία πείνας και δίψας γιατί απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Φυλακών το αίτημά του να παρακολουθεί μαθήματα στο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας άδεια με χρήση ηλεκτρονικού συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι). Ρωτούν επίσης τον κ. Κοντονή σε ποιες ενέργειες, διοικητικές ή και νομοθετικές, μπορεί να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να υποβοηθούνται αποτελεσματικά στην παρακολούθηση των σπουδών τους κρατούμενοι φοιτητές και μαθητές.
Οι 22 βουλευτές αναφέρουν ότι η περίπτωση του Δημάκη δεν συναντιέται συχνά στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα. "Πρόκειται για έναν άνθρωπο που φυλακίστηκε πρώτη φορά 19 ετών και έκτοτε πέρασε το σύνολο σχεδόν της ενήλικης ζωής του στις φυλακές, πλην μερικών μηνών οπότε διέπραξε ληστείες και συνελήφθη, χωρίς πάντως να ασκήσει σωματική βλάβη σε άλλο άνθρωπο" αναφέρουν . "Είναι 39 ετών σήμερα και έχει παραμείνει φυλακισμένος για 17 έτη" τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι αντί να υποπέσει σε αντικοινωνικές συμπεριφορές ή σε χρήση ναρκωτικών εντός της φυλακής, αναζήτησε την αλλαγή του μέσω της μόρφωσης. Αποφοίτησε δηλαδή από εσπερινό λύκειο με άριστα (κρατούμενος ων), εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, δεύτερος ανάμεσα στους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων της χώρας και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του Α’ εξαμήνου. Την επιτυχία του Δημάκη χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος του απένειμε και έπαινο ενώ και οι ίδιοι οι καθηγητές του έχουν υποστηρίξει εγγράφως την αναγκαιότητα να παρακολουθεί τις παραδόσεις και τα σεμινάρια της Σχολής, ενώ την ίδια άποψη έχουν εκφράσει, συμπαραστεκόμενοι στο αίτημα, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου, φωτογραφία EUROKINISSI
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων