11:54 | 21/4/18
Αν λάβουμε υπόψιν τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Εν αναμονή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σημειώνει ότι μια απλή αναλογική, χωρίς προϋποθέσεις, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και ότι μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές λύσεις, τύπου Εκτελεστικού Γραμματέα. Επισημαίνει ότι βασικό αιτούμενο είναι η ουσιαστική αποκέντρωση από το κεντρικό κράτος και εξηγεί τι εννοεί με τον όρο Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση.Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Πατούλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Μαρία Δεληθανάση.
Ερ: Τι σημαίνει για εσάς απλή αναλογική;
Απ: Περιμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε τί ακριβώς εννοεί ο υπουργός Εσωτερικών. Πάντως, αν λάβουμε υπόψιν τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων. Για παράδειγμα στο δήμο Αθηναίων μεταξύ των 49 συμβούλων, οι 29 που έχει σήμερα η πλειοψηφία, θα γίνουν 11! Αντιλαμβάνεσθε ότι θα ήταν μια ακυβέρνητη Αθήνα.
Είναι σίγουρο, όμως, ότι το μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει δεν είναι ούτε αυτό. Πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να φύγει η Ελλάδα μπροστά και να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέσα από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Και μεταρρύθμιση σημαίνει αποκέντρωση. Σημαίνει το συγκεντρωτικό Κράτος να πάψει να λειτουργεί με εχθρική διάθεση σε οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό κύτταρο της χώρας.
Είναι ανάγκη να εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας. Ήδη η φτωχοποίηση και η πτώχευση της χώρας σχετίζεται με τον συγκεντρωτισμό του Κράτους. Πρέπει να παραδειγματισθούμε από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, που αποκέντρωσαν τις εξουσίες. Διότι έχει αποδειχθεί ότι η αποκέντρωση δημιουργεί τοπική ανάπτυξη, πλούτο και τελικά ανάπτυξη των χωρών.
Ερ: Θα κάνετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση;
Απ: Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μαζί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, έχουμε επεξεργασθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αυτοδιοίκηση της χώρας μας. Οι σχετικές προτάσεις, που έχουμε καταθέσει, έχουν καταρτιστεί με βάση τα όσα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Επιπλέον η ΚΕΔΕ έχει θέσει συγκεκριμένους άξονες μέσω των αποφάσεων στα θεματικά και ετήσια συνέδρια της. Θα φέρω ως παράδειγμα, τα αποτελέσματα του συνεδρίου για τη μεταρρύθμιση στον Βόλο το 2016, αλλά και τα ψηφίσματα των Γενικών Συνελεύσεων. Όλα έχουν αποτυπωθεί και έχουν δοθεί ήδη στο υπουργείο εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ερ: Σε περίπτωση που θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική και σε περίπτωση που ένας δήμος οδηγηθεί σε ακυβερνησία, πώς θα μπορέσει να διοικηθεί;
Απ: Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση στοχεύει να επικεντρωθεί στην απλή αναλογική στον «Κλεισθένη Ι» και μετά να φέρει από το παράθυρο τον Εκτελεστικό Γραμματέα στον «Κλεισθένη ΙΙ», για να δώσει λύση στην ακυβερνησία που θα προκύψει.
Έναν Γραμματέα που ουσιαστικά θα είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα εκλογικό σύστημα που θα είναι κατ' επίφαση δημοκρατικό. Στην ουσία θα οδηγεί σε συγκεντρωτισμό, ακόμη χειρότερο από αυτόν που ζούμε.
Ερ: Πιστεύετε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα θα βάλει τα πολιτικά άκρα μέσα στην Αυτοδιοίκηση;
Απ: Όταν δεν μπορεί κάποιος να συμφωνήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, γίνονται εκλογές. Όταν ένας δήμος, με βάση αυτήν την απλή αναλογική δεν μπορεί να συμφωνήσει, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσει συναινέσεις. Φοβάμαι όμως ότι πίσω από τις αγαθές εξαγγελίες περί ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά μας συμβούλια των δυνάμεων των άκρων.
Ερ: Και μια τελευταία ερώτηση: Τι σημαίνει για εσάς Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση;
Απ: Για εμάς, «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση» σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία αποτελούν κεκτημένα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης εδώ και χρόνια.
Η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται μεταξύ άλλων στους εξής άξονες:
- Μεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, στην Αυτοδιοίκηση.
- Εφαρμογή της έννοιας της μητροπολιτικότητας
- Λειτουργία Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους με μεταβίβαση περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,
- Φορολογική αποκέντρωση
- Η Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ
-Τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο να παραμένουν στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να γίνονται περιβαλλοντικά έργα
-Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους
- Οι Δήμοι να μπορούν οι ίδιοι να προσλαμβάνουν το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες
- Να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματά τους
- Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο, στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.
Δυστυχώς όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.
Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΠατούληςΚΕΔΕΠολιτική
Σχετικά άρθρα