19:21 | 24/4/18
Με το πόρισμα της η πλειοψηφία τεκμηριώνει την αναρμοδιότητα της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis μέσω γνωμοδοτήσεων του Πρ. Παυλόπουλου αλλά και του Ανδρ. Λοβέρδου, του Ευαγ, Βενιζέλου καθώς και πορίσματος του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens
Την αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, και όχι της Βουλής, να διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis από τη στιγμή που τα τυχόν αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν τελέστηκαν από τους 10 πολιτικούς κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τεκμηριώνουν στον βασικό κορμό του πορίσματός της Προανακριτικής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.Οι βουλευτές της πλειοψηφίας που μετέχουν στην Προανακριτική δημοσίευσαν πριν από λίγο το βασικό κορμό του πορίσματός τους και ενημέρωσαν τα κόμματα ότι το τελικό κείμενο θα κατατεθεί την Πέμπτη. Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δίωξη και η εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων που αφορούν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους οκτώ πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος "για απονομή δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα αλλά και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας".
Η πλειοψηφία ξεκαθαρίζει καταρχήν ότι το έγκλημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων "δεν είναι νομικά δυνατόν, ούτε λογικά συμβατό να συνάπτεται με την εκτέλεση των καθηκόντων του υπουργού". Εξηγεί, μάλιστα, ότι όταν π.χ. ένας υπουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του τελεί δωροληψία, απιστία, το συγκεκριμένο έγκλημα συντελείται και μόνο μελλοντικά μπορεί να προχωρήσει σε πράξεις νομιμοποίησης. "Η νομιμοποίηση εσόδων υπουργού, δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών θεσμό, κατά το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Αρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση είναι τα κοινά ποινικά δικαστήρια" ξεκαθαρίζουν οι βουλευτές.
Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι η νομολογία και η θεωρία διχάζονται για το αν θεωρείται αποκλειστικά ότι περιλαμβάνεται στην αρμοδιότητα των υπουργών (κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) ή αν μπορεί να θεωρηθεί ότι τελείται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων και άρα υπάγεται στις αρμοδιότητες της τακτικής δικαιοσύνης.
Η γνωμοδότηση Προκόπη Παυλόπουλου
Προς επίρρωση του ισχυρισμού τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθηγητή της Νομικής, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος με άρθρο του στον Τύπο το 2012 είχε ασκήσει κριτική στις συνταγματικές διατάξεις που εισάγουν "ευνοϊκή εξαίρεση υπέρ των μελών της κυβέρνησης". Ο κ. Παυλόπουλος κατέληγε, όμως, λέγοντας ότι έως την επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος "ως προς τον θεσμό της ποινικής ευθύνης των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών, είναι ανάγκη να στηρίξουμε εκείνη την ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, η οποία περιορίζει στο έπακρο το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των κάθε είδους πολιτικών προσώπων". Ο κ. Παυλόπουλος προειδοποιούσε, μάλιστα, ότι αν συμβεί το αντίθετο, "θα δικαιωθούν, δυστυχώς, οι ποικιλώνυμοι υπέρμαχοι του πολιτικού φαρισαϊσμού, οι οποίοι στο όνομα της Δημοκρατίας κατά καιρούς απεργάζονται, εκουσίως ή ακουσίως, την κατάρρευση της".Η Προανακριτική επικαλείται όμως και το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens το 2011. "Χορηγίες ή χρηματικές ροές ακόμη και προς υπουργούς, που είτε σχετίζονται με το γενικότερο πολιτικό τους ρόλο και όχι με τα στενά υπουργικά τους καθήκοντα, είτε έγιναν σε χρόνο μεταγενέστερο της υπουργικής τους θητείας (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής με βάση του Σύναγμα και τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά στον τακτικό δικαστή. Η δε επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές" τόνιζε τότε το ΠΑΣΟΚ. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αρθρογραφήσει το 1995 περί ποινικής ευθύνης υπουργών όχι μόνο για την άσκηση των καθηκόντων αλλά και για την "άσκηση πολιτικής" ενώ στην ίδια κατεύθυνση παλαιότερα κινούνταν και οι απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου (με άρθρο του στην Ελευθεροτυπία το 2011).
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση Novartis
Σχετικές ετικέτες:ξέπλυμα μαύρου χρήματοςΠολιτικήσκάνδαλο NovartisNovartis
Σχετικά άρθρα