08:43 | 4/4/18
Πλειστηριασμοί, νέες αντικειμενικές και προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ καθώς επίσης αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και στο δημόσιο είναι μόνο κάποιοι από τους σκοπέλους που πρέπει να ξεπεράσει το οικονομικό επιτελείο
Καμία παράταση στην τέταρτη αξιολόγηση ήταν το χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού προς το υπουργικό συμβούλιο δείχνοντας ότι δεν θα γίνουν πλέον ανεκτές παρόμοιες …"διαρροές".Η χθεσινή ελεγχόμενη έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε χωρίς αιτία αφού υπήρχαν ακόμη και κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης που διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο παράτασης της 4ης αξιολόγησης μέχρι και το Ιούλιο . Τούτο ενώ είναι γνωστό από την αρχή του χρόνου ότι στην τέταρτη αξιολόγηση δικαίωμα καθυστέρησης έχουν μόνο οι δανειστές οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφώσουν την λύση πακέτο για χρέος και επόμενη μέρα ως τις 21 Ιουνίου « ή λίγο αργότερα» όπως είπε πρόσφατα ο Γάλλος Επίτροπος κ. Πιέρ Μοσχοβισί.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ενημερώσει εγκαίρως του Μαξίμου ότι η καθυστέρηση της τέταρτης αξιολόγησης θα οδηγούσε και σε παράταση του προγράμματος και αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες αφού οι έπαινοι των εκπροσώπων των δανειστών θα μετατρέπονται άμεσα σε επικρίσεις.
Σε πρακτική βάση μια καθυστέρηση θα μπορούσε να αναβάλει και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και θα επιβράδυνε - αν δεν σταματούσε τελείως - την προσπάθεια επάνοδο στο δανεισμό από τις αγορές .Η αδυναμία δανεισμού με λογικά επιτόκια θα δικαίωνε λίγο ως πολύ αυτούς που μιλούν για «τέταρτο μνημόνιο».
Για όλους αυτούς του λόγους ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε χθες ότι όλα θα πρέπει να τελειώσουν υποχρεωτικά ως τις 21 Ιουνίου.
Πολλά τα δύσκολα θέματα
Από την άλλη μεριά βέβαια όσοι άρχισαν να σκέπτονται ότι ίσως υπάρχει και ένα περιθώριο μικρής παράτασης είχα τους λόγους τους καθώς τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης είναι πολλά Εκείνα όμως α ανησυχούν περισσότερο το υπουργείο οικονομικών είναι επτά.1. Οι πλειστηριασμοί. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστεί πριν το τέλος του μήνα για το αν η διαδικασία είναι αποδοτική στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σκόπιμα μάλιστα οι δανειστές συνέδεσαν εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών και με τους πλειστηριασμούς την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δις ευρώ από τα συνολικά 6,7 δις ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα μετά τ η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο.
2. Οι νέες αντικειμενικές και η προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Από τις εκτιμήσεις των ιδιωτών αξιολογητών προκύπτουν αυξήσεις για το 60% των τιμών ζώνης σε όλη την χώρα . Σε ένα μήνα η δευτεροβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να έχει έτοιμες τις νέες τιμές και τον «νέο» ΕΝΦΙΑ.
3. Οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας. Εκτός από το νομοσχέδιο για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργήσει το χρηματιστήριο της ενέργειας και να γίνει προσαρμογή και της αγοράς φυσικού αερίου.
4. Οι αλλαγές στο δημόσιο. Οι προθεσμίες για τον διορισμό των νέων γενικών γραμματέων που θα προληφθούν μέσω διαγωνισμών και των γενικών διευθυντών μέχρι και το Ιούνιο είναι ασφυκτικές
5. Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών. Οι οφειλές που καθυστερούν για πάνω από 90 ημέρες θα πρέπει να μηδενιστούν ως το τέλος του προγράμματος την στιγμή που νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία γεννούν συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
6. Η απονομή των συντάξεων που καθυστερούν από το 2014. Μέχρι και τον Ιούλιο θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να έχει ολοκληρώσει τον συνυπολογισμό όλων των συντάξεων και να τις έχει αποδώσει στους δικαιούχους.
7. Οι αποκρατικοποιήσεις. Η σύσταση και λειτουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας και παράλληλα η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων σε ενεργειακές εταιρίας ( ΕΛΠΕ ,ΔΕΗ, ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ ) υποδομές ( αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος ,Εγνατία ,λιμάνια ,μαρίνες ) η εκκίνηση της αξιοποίησης σε μεγάλη κλίμακα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι προκλήσεις που όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να ανταποκριθούν.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:αντικειμενικές αξίες ακινήτωνΕΝΦΙΑΟικονομίαπλειστηριασμοί
Σχετικά άρθρα