12:19 | 20/4/18
Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο διαψεύδουν τα σενάρια για παράταση του ελληνικού προγράμματος οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης του Washington Group
Η σκακιέρα για το ελληνικό χρέος φαίνεται πως πλέον έχει στηθεί, με όλους τους βασικούς παίχτες να βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου κατά πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία διαφορετικά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.Μιλώντας την Πέμπτη στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ουάσινγκτον, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα», αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος.
«Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council ξεκαθάρισε πως δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του προγράμματος πέραν του Αυγούστου. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους αλλά και την «τυπική εποπτεία», όπως συνέβη άλλωστε και με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Υποστηρικτικές ήταν και οι δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε: έστειλε το μήνυμα πως οι αγορές είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Αυτό, όπως είπε, αποτυπώνεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, που υποχώρησε κάτω από το 4%, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με το παρελθόν.
Και αυτό είναι «γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ότι πιο πριν».
Σήμερα είναι προγραμματισμένη σειρά συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον Μ. Σεντένο, το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ αύριο θα δει την επικεφαλής του
ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη μία το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ· 20:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και το λεγόμενο Washington Group, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του ΔΝΤ.
Στη συνεδρίαση αυτή πρόκειται να διαφανούν μεταξύ άλλων και τα πρώτα σημάδια της στάσης που θα κρατήσει από δω και πέρα στο ελληνικό ζήτημα η Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, η γερμανική πλευρά ακόμα δεν έχει βρει τον «βηματισμό» της ως προς τα ζητήματα της ευρωζώνης κι είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζεται πως για τη λήψη οριστικών αποφάσεων είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας θα εκπονηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόσο από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και από του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Ιουλίου, θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις: αυτή που θα έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης θα είναι η έκθεση του ΔΝΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας τα επόμενα έτη, ενώ οι εμπλεκόμενοι το χαρακτήρισαν «θετικό σημάδι» στο δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ελληνικό χρέοςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα