Ζάεφ: Ανοιχτά θέματα το εύρος και η διεθνής χρήση του ονόματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ζάεφ: Ανοιχτά θέματα το εύρος και η διεθνής χρήση του ονόματος

17:17 | 15/4/18

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί αλλά πως "θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία"

Δηλώσεις σε δημοσιογράφους έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΜΙΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο Ζάεφ δήλωσε πως "έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τα περισσότερα θέματα που αφορούν το όνομα της χώρας, ωστόσο, το εύρος εφαρμογής και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση, αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

"Πράγματι τα περισσότερα ζητήματα έχουν λυθεί, κάτι που αιτιολογεί την πεποίθησή μου περί προόδου", ανέφερε ο Ζάεφ. "Παρόλα αυτά, θα μπορούμε να πούμε πως όλα επιλύθηκαν μόνο όταν θα έχουμε τελική συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά.

"Θα ήθελα να πω πως τα ζητήματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης και το όνομα για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση που πρέπει να επιβεβαιωθεί πάνω στους όρους της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. "Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα", απάντησε.

Επιβεβαίωσε δε ότι μια πιθανή προοπτική για την ονομασία θα ήταν το δημοψήφισμα στη πΓΔΜ για την απόρριψη ή επικύρωση της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο, ανοιχτό μένει το πότε θα διεξαχθεί, αν θα γίνει μετά την πιθανή συμφωνία, ή πριν την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.

Κάθε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς και τους πολίτες και των δύο κρατών, πρόσθεσε. Είπε δε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των δύο κρατών, θα πρέπει να στηρίξουν μια πιθανή λύση, κάτι που θα αποτελούσε μια επιπρόσθετη εγγύηση σταθερότητας.

Χρήστος Δεμέτης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών