Βίτσας: Έχουν «πέσει» οι ροές στον Έβρο, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Βίτσας: Έχουν «πέσει» οι ροές στον Έβρο, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση

12:45 | 11/5/18

«Έχουν "πέσει" οι ροές στον Έβρο» διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού και γνωστοποίησε πως στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μέχρι το Σεπτέμβρη στις δομές να διαμένει πληθυσμός προσφύγων αντίστοιχος με την χωρητικότητα τους

του Άγγελου Προβολισιάνου

Καθησυχαστικός ήταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, μετά από την ραγδαία αύξηση ροών προσφύγων και μεταναστών που σημειώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Ο κ. Βίτσας σημείωσε πως παραμένει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας της Ελλάδας με τους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ και με την Τουρκία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των προσφύγων και των μεταναστών που περνούσαν τα σύνορα του Έβρου. «Στις 24 Απριλίου 2018, στα κρατητήρια του Έβρου υπήρχαν 1.270, χθες ήταν 119» είπε και εξήγησε πως ο αριθμός αυτός απηχεί της μείωσης των ροών, οι οποίες έχουν «πέσει». «Αν με ρωτήσουν: "Είστε σίγουρος ότι αυτό θα διατηρηθεί;" Θα πω ότι πρέπει να προσέχουμε και να μη χαλαρώνουμε» διευκρίνισε.

Επίσης, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε πως δεν θα συνδιαλλαγεί με τις φασιστικές ομάδες της Λέσβου που θέλουν να πατήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα πως στόχος του υπουργείου είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ο πληθυσμός των προσφύγων που διαμένουν στα νησιά να ευθυγραμμιστεί με τη χωρητικότητα των hot spots.

Απαντώντας στο κατά πόσο η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να διεθνοποιήσει το ζήτημα για να το επιλύσει το συντομότερο δυνατόν, ο υπουργός παρέθεσε τις προσπάθειες και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ και οι οποίες είναι το κοινό σύστημα εξέτασης ασύλου, το κοινό σύστημα επιστροφών αλλά και το σύστημα διαδικασιών εξέτασης. Πρόσθεσε δε ότι οι πέντε χώρες πρώτης υποδοχής -Ισπανία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα- έχουν καταθέσει 13 κοινές θέσεις για την τροποποίηση του «Δουβλίνου 4».

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών