ΟΟΣΑ: Οι κλάδοι πρωταθλητές των εξαγωγών και το στοίχημα των επενδύσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΟΟΣΑ: Οι κλάδοι πρωταθλητές των εξαγωγών και το στοίχημα των επενδύσεων

10:52 | 1/5/18

Εκτός από τον τουρισμό, ο ΟΟΣΑ καταγράφει άλλους πέντε κλάδους «εθνικούς πρωταθλητές», ενώ βλέπει υπεραξία σε επενδύσεις και εξαγωγές και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το κρίσιμο στοίχημα των επενδύσεων και των εξαγωγών δεν έχει μόνο πρωταγωνιστή το Τουρισμό . Στην έκθεση του για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε χθες ,ο διεθνής οργανισμός εντοπίζει άλλους πέντε κλάδους που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας αφού είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί και συμμετέχουν με μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την διετία 2014 -2015.

Ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος, είναι αυτός των καυσίμων (δηλαδή των τελικών προϊόντων πετρελαίου) με αμέσως επόμενο αυτό των ορυκτών υλικών . Τρίτος έρχεται ο κλάδος των τροφίμων αμέσως μετά τα αγροτικά προϊόντα και τα φάρμακα.

Η κατάταξη τους γίνεται με βάση την μέτρηση σχετικού πλεονεκτήματος που συναρτάται από την συμμετοχή του στις εθνικές εξαγωγές της Ελλάδας και την σύγκριση του με τις παγκόσμιες εξαγωγές του ίδιους προϊόντος . Κάθε μέτρηση πάνω από την μονάδα δημιουργεί ένα εθνικό πρωταθλητή.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ δείχνει και τους κλάδους που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας οι οποίοι έχουν παρουσία αλλά ακόμη το μερίδιο στις εξαγωγές του είναι περιορισμένο Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα μπορεί να έχει ταχύτερη ανάπτυξη αν αναζητήσει επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους , Σε αυτούς συγκαταλέγονται και παραδοσιακοί όπως η υφαντουργία και η ένδυση αλλά σύγχρονοι όπως είναι τα ηλεκτρικά μηχανήματα , η διαχείριση μεγάλων όγκων δεδομένων τα υλικά μεταφορών τηλεπικοινωνιών τα ηλεκτρονικά η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ξεκαθαρίστε τις επιχειρήσεις «ζόμπι»

Σε ότι αφορά τα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ο ΟΟΣΑ δεν πρωτοτυπεί ούτε για φέτος Αναφέρει τις χρόνιες αδυναμίες όπως το υψηλό διοικητικό κόστος ,την πολύπλοκη νομοθεσία ,την υψηλή φορολογία, την αδυναμία χρηματοδότησης λόγω του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλό ενεργειακό κόστος ως βασικά αντικίνητρα επενδύσεων.

Πέρα των συστάσεων για απλοποίηση των διαδικασιών και πάταξη της γραφειοκρατίας αναφέρει κάτι που αφορά και την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού . Τονίζει ότι εκτός από την γενική συγκυρία το πρόβλημα της χρηματοδότησης οφείλεται και σε πολλές «νεκροζώντανες» όπως τις αναφέρει επιχειρήσεις που έχουν εγκλωβίσει κεφάλαια από δάνεια των εμπορικών τραπεζών χωρίς να μπορούν ούτε να αναπτυχθούν ούτε να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους . Ο ΟΟΣΑ προτείνει την ταχεία εκκαθάριση όλων αυτών των επιχειρήσεων με την βελτίωση ου πτωχευτικού δικαίου ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με προοπτικές.

Υπεραξία και για τις ΜΜΕ

Μεγάλες προοπτικές βλέπει ο ΟΟΣΑ και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την βάση της ελληνικής οικονομίας με την προϋπόθεση να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές

Στην κατεύθυνση αυτή τονίζει ότι αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη πρόσβαση στην χρηματοδότηση με κάθε διαθέσιμο μέσο .

Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην πιστοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με διεθνή στάνταρτ ποιότητας και προδιαγραφών ISO ώστε τα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν να είναι διεθνώς εμπορεύσιμα.

Σε εθνικό επίπεδο τονίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε ομοειδής κλάδους από όσους είναι ήδη πιστοποιημένοι κατά ISO με την παροχή τεχνογνωσίας σε όσους επιθυμούν να πιστοποιηθούν . Επίσης μπορεί να εξεταστεί η ομαδική πιστοποίηση ΜΜΕ σε περιφερειακό επίπεδο αρκεί να υπάρχουν έμπειρες επιτροπές ελέγχου.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών