Σκοπιανό: Δύο τα ονόματα στην τελική ευθεία για την συμφωνία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σκοπιανό: Δύο τα ονόματα στην τελική ευθεία για την συμφωνία

10:49 | 29/5/18

Πολύ κοντά σε λύση για το Σκοπιανό βρίσκονται Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όμως το Μαξίμου συνιστά ψυχραιμία και υπομονή ως την Σύνοδο περί τα τέλη Ιουνίου

Πιθανότητες 50-50 στις ονομασίες Γκόρνα Μακεντόνιγια και Σεβέρνα Μακεντόνιγια για την κατάληξη της συμφωνίας του ονοματολογικού για την πΓΔΜ δίνουν αρμόδιες πηγές

Την ίδια ώρα ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι εάν τα Σκόπια δεν επιλύσουν κάποια νομικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας τότε θα δημιουργηθεί κενό, ενδεχομένως κι αδιέξοδο. Εξ αυτού του λόγου λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες όπου καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην διαπραγμάτευση κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε πως “ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη γνώση για την εξέλιξη των συνομιλιών και περιμένουν να δουν τα επόμενα βήματα από την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης των δύο μερών έχουν παραμείνει πλέον μόνο τρεις ονομασίες εκ των οποίων προκρίνονται οι εξής δύο που εμπεριέχουν και γεωγραφικό προσδιορισμό: Γκόρνα Μακεντόνιγια και Σεβέρνα Μακεντόνιγια. Η ονομασία Νόβα Μακεντόνιγια διατηρείται στο τραπέζι και είναι αποδεκτή από τους Αλβανούς της πΓΔΜ, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες έχει ελάχιστες πιθανότητες. Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες δεν συζητείται πλέον η ονομασία Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια και έχει “καεί”.

Από την Αθήνα γίνεται σαφές πως δεν γίνονται αποδεκτά σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες από την σκοπιανή πλευρά και ενθαρρύνουν μία νέα ονομασία όπως το “Μακεδονία του Κρούσοβο”. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρόταση -η οποία σημειωτέον δεν έχει διατυπωθεί ανοιχτά αλλά ψιθυρίζεται-δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή καθώς επί της ουσίας αποτελεί μία παραλλαγή του “Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια”. Για την ακρίβεια όπως επισημαίνουν παράγοντες με απόλυτη γνώση της διαπραγμάτευσης το Κρούσοβο είναι το χωριό από το οποίο ξεκίνησε η εξέγερση του 'Ίλιντεν”. Επομένως, η Αθήνα δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό ένα 'Ϊλιντεν από το παράθυρο μέσω μίας πρότασης για το Μακεδονία του Κρούσοβο.

Όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και ότι όλα ισορροπούν πάνω σε μία κλωστή. Αυτή η κλωστή μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του ονοματολογικού ή να σπάσει και να οδηγήσει την διαπραγμάτευση στο κενό.

Τις επόμενες ώρες οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα έχουν στα χέρια τους τα κείμενα των δύο πλευρών με όλες τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν στο όνομα αφού προηγουμένως η σκοπιανή ηγεσία διασαφηνίσει κάποια νομικά και τεχνικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σ' αυτήν την περίπτωση λένε κυβερνητικές πηγές θα αυξηθεί η πιθανότητα μίας νέας καταληκτικής συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

Βούλα Κεχαγιά, φωτογραφία  AP

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών