Στόλτενμπεργκ: Αν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, θα καλέσουμε την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στόλτενμπεργκ: Αν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, θα καλέσουμε την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

11:10 | 9/5/18

«Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση του ζητήματος

“Επισκέφτηκα τα Σκόπια πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Αλλά εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την πΓΔΜ να γίνει μέλος”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο. Χαιρετίζει, από την άλλη, την άμεση επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα του “οι διαφορές να αντιμετωπισθούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας (...) στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας”.

Ειδικότερα για το πρόσφατο περιστατικό με την επακούμβηση τουρκικού εμπορικού πλοίου σε κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνει: “Φυσικά και μας προκαλεί ανησυχία όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά. Όμως ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι με άμεσες επαφές μεταξύ των δύο συμμάχων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πραγματικά ελπίζω ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών και διαφωνιών στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας για να λυθούν οι διαφορές”.

“Το ΝΑΤΟ αποτελεί φόρουμ που φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία”, τονίζει επίσης, συνεχίζοντας: “Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ενθαρρύνω αυτό το είδος άμεσου διαλόγου και πραγματικά ελπίζω ότι οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας για να λύσουμε τις διαφορές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Όσον αφορά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το ρόλο του ΝΑΤΟ, εξηγεί: “Υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι δείχνει και τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύει 29 συμμάχους και όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, οπότε το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συμμάχων. Συνεπώς, καλούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους. Φυσικά, έχω συζητήσει αυτά τα θέματα τόσο με την ηγεσία στην Άγκυρα, με την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά τα συζητώ και με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και προηγουμένως με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Το έχω συζητήσει αρκετές φορές και ασχολούμαι με αυτό το θέμα στις συναντήσεις μου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα”.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών