12:01 | 16/6/18
Παρέμβαση στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ θα πραγματοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, εν μέσω γαλάζιας πίεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει συνεχώς να υπενθυμίζει το ρόλο του στην πτώση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να παρέμβει ο Αντώνης Σαμαράς στη βουλή επί της συζήτησης για την πρόταση μομφής της ΝΔ.Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού είναι βέβαιο ότι προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών στη νεότερη ιστορία της γέννησης του Σκοπιανού προβλήματος στις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ενώ και τις τελευταίες μέρες, ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των επιθέσεων που δέχεται από την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να έχει χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της ΝΔ «θλιβερό φερέφωνο του Σαμαρά» υποδεχόμενος ο πρωθυπουργός την πρόταση δυσπιστίας του κ. Μητσοτάκη.
Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν αποκαλύπτουν τι θα περιλαμβάνει το πλαίσιο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού ούτε καν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί. Ωστόσο προ ημερών ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία extreme κίνηση, εξαπολύοντας επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για «ανιστόρητη σύμπλευση» με τον κ. Τσίπρα σε έναν «ταπεινωτικό και αχρείαστο συμβιβασμό».
Μάλιστα την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αιτούνταν ευθέως μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την παρέμβασή του για να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας εξουσιοδότηση στη βουλή πριν την υπογραφή της συμφωνίας με το Ζόραν Ζάεφ. Ενώ λίγο μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθετε την πρόταση μομφής για να παρεμποδίσει την μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες για να υπογράψει τη συμφωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.
Κατά ορισμένες πληροφορίες από το Μοσχάτο δεν θα ήθελαν να παρέμβει ο κ. Σαμαράς για να μην αξιοποιείται επικοινωνιακά η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού από την κυβέρνηση να εγκαλεί τη ΝΔ για δύο γραμμές στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Πάντως γεγονός είναι ότι με τον τρόπο του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο κάδρο των εξελίξεων και των ευθυνών τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με το αίτημά του για παρέμβαση, ενώ και ο Μάκης Βορίδης με συνεχείς δηλώσεις του τα τελευταία 24ωρα ασκεί κριτική στον Προκόπη Παυλόπουλου ότι αποδέχεται τη συμφωνία και δεν περιορίζεται στο ρόλο του «ανεύθυνου» πολιτειακού άρχοντα ενώ έχει τόνισε ότι στη βουλή «θα κριθούν όλοι, πολιτικοί και πολιτειακοί θεσμοί».
Ταυτόχρονα η ΝΔ ανοιχτά και χωρίς περιστροφές καλεί στο αποψινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ώρα της ψηφοφορίας καθώς πηγές του Μοσχάτου τόνιζαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ότι «οι πολίτες με το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα θα εκφράσουν μαζικά την αγωνία τους για ένα ζήτημα μείζονος εθνικού συμφέροντος. Είναι προφανές ότι χιλιάδες μέλη της παράταξής μας θα είναι εκεί. Την ίδια ώρα, η ΝΔ θα δίνει τη μάχη της στη Βουλή, για να φύγει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος και για να μην υπογραφεί μια εθνικά επιζήμια συμφωνία».
Υπ' αυτό το πρίσμα μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί μια φημολογία που διακινείται τις τελευταίες ώρες από κάποια κέντρα και θέλει τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά από το βήμα της βουλής την παραίτηση Παυλόπουλου για να προκληθεί πολιτειακή και πολιτική κρίση. Ακόμα και αν ευσταθεί αυτό βέβαια είναι προφανές ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά την κίνηση Μπαρμπαρούση να καλέσει το στρατό σε πραξικόπημα ζητώντας τη σύλληψη του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας!
Πέραν όλων των άλλων, αξίζει να σημειωθεί για την πληρότητα της συνολικής εικόνας, ότι μέσω διαρροών περί επικείμενης παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή, διαρροές που δεν φαίνεται να προέρχονται από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή ασκείται πίεση στην πρώην πρωθυπουργό να παρέμβει δημοσίως κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςβουλήΔημοκρατία Βόρειας ΜακεδονίαςΝΔΠΓΔΜΠολιτικήΣκόπια
Σχετικά άρθρα