11:32 | 2/6/18
Για σήμερα Σάββατο είναι προγραμματισμένο, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει χώρα το Washington Group για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της (θυελλώδους λόγω των εξελίξεων) συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 7 μεγάλων κρατών του πλανήτη (G7) που ξεκίνησε χθες στον Καναδά
Το συνέδριο γίνεται μεσούσης της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία, λίγες ώρες μετά την "κήρυξη" του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και στον απόηχο των πολιτικών αναταραχών στην Ιταλία που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.Αυτό που επιχειρείται για το ελληνικό ζήτημα, όπως έγινε ξεκάθαρο και χθες από τους ομιλητές στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είναι να δοθεί το ταχύτερο δυνατό μία λύση: μία συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα και την επόμενη ημέρα να ληφθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Στον Καναδά στόχος είναι να υπάρξει έστω μία πρώτη πολιτική συμφωνία, η οποία θα "μεταφερθεί" την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο "τεχνοκρατών" που παράλληλα συντάσσουν τις εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους (DSA) της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Οι εκθέσεις, που περιλαμβάνουν τη Δευτέρα και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2018, θα μπορούν να οριστικοποιηθούν με πρώτο στόχο την συνεδρίαση του EWG της επόμενης Πέμπτης, αλλά και το "ραντεβού" με τη Συμμετοχή του ΔΝΤ που ακολουθούν στις 11-12 Ιουνίου.
Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα σενάρια που καταρτίζει το ΔΝΤ δείχνουν το χρέος μη βιώσιμο και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αδύνατη, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Γερμανία για μεγαλύτερες παραχωρήσεις, στις οποίες όμως προς το παρόν αντιτίθεται.
Χθες μάλιστα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σόλτς έκανε σαφές ότι "αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις (για το χρέος) για να λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου". Και τούτο όταν το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του (σ.σ. που λήγει στο τέλος Αυγούστου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μία αξιολόγηση κάτι που προϋποθέτει θετική έκθεση βιωσιμότητας.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΔΝΤελληνικό χρέοςΗΠΑΟικονομία
Σχετικά άρθρα